Beijingul face noi pași pentru a-și întări autoritatea maritimă

Cătălin Costea |
Data publicării:

China a adoptat noi modificări legislative destinate consolidării autorității maritime, provocând temeri că tensiunile dintre Beijing și alte țări asiatice, inclusiv Japonia, ar putea escalada în regiunea Indo-Pacific.

Cea mai recentă revizuire legislativă a fost adoptată de Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, principalul organ legislativ din China, pe 29 aprilie. Aceasta este programată să intre în vigoare pe 1 septembrie 2021, a informat Japan Times citând agenția chineză Xinhua.

Noile prevederi legislative vor permite Agenției chineze de siguranță maritimă, din cadrul ministerului transporturilor, să ordone navelor străine să părăsească ceea ce Beijingul pretinde ca ape teritoriale,  dacă se apreciază că aceste nave ar putea amenința securitatea Chinei.

Agenția poate, de asemenea, să intervină pentru blocarea navelor străine, împiedicându-le astfel să pătrundă în apele teritoriale chineze dacă nu respectă dreptul internațional privind regulile de navigație, a mai informat Japan Times.

 

Revendicări conflictuale cu șase state

 

China are revendicări teritoriale conflictuale cu patru dintre cei 10 membri ai Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Brunei, Malaezia, Filipine și Vietnam), precum și cu Taiwanul, în Marea Chinei de Sud, și cu Japonia, în Marea Chinei de Est.

Beijingul susține că Insulele Senkaku, administrate de Tokyo, în Marea Chinei de Est fac parte din teritoriul său, iar modificarea Legii privind siguranța traficului maritim ar putea viza navele japoneze care navighează în jurul acestor insule nelocuite, numite Diaoyu în China.

În februarie 2021, China a mai pus în aplicare o lege controversată, care permite pazei sale de coastă să folosească armamentul atunci când se consideră că navele străine sunt implicate în activități ilegale în apele disputate, făcând astfel relațiile chino-japoneze și mai fragile în domeniul securității maritime.

 

China vrea să devină și putere navală recunoscută

 

În ultimul timp, conducerea președintelui chinez Xi Jinping a adoptat o poziție dură în mările Chinei de Sud și de Est ca parte a obiectivului de a face țara „o putere maritimă”, a informat Japan Times.

China a trimis frecvent nave militare în apele din jurul Senkakus, în încercarea de a le revendica, în timp ce Washingtonul și Tokyo au convenit că insulele intră sub incidența unui tratat de securitate dintre Japonia și SUA.

În aprilie, Joe Biden și premierul japonez Yoshihide Suga au susținut, la summitul de la Washington, importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwanului, declarații care au iritat guvernul chinez. Imediat după summit, ministerul chinez de externe a convocat un înalt oficial al ambasadei japoneze la Beijing pentru a depune un protest împotriva acordului dintre Washington și Tokyo, după cum a declarat o sursă diplomatică japoneză..

"China a început să adopte o atitudine mai dură față de Japonia", a declarat sursa, subliniind că Beijingul a anunțat exerciții militare în Marea Chinei de Est în săptămâna următoare.

De asemenea, Beijingul a construit rapid insule artificiale cu infrastructură militară în Marea Chinei de Sud, pretinzând suveranitatea asupra majorității zonei maritime.

Navele de luptă americane au efectuat operații de „libertate de navigație” în aceste zone, în încercare de a contracara afirmarea și acțiunile chineze asupra căii navigabile strategice prin care trece mai mult de o treime din comerțul global.

Experții în afaceri externe consideră că măsurile legislative recent adoptate reprezintă un avertisment adresat Statelor Unite și altor țări occidentale care și-au intensificat implicarea în Marea Chinei de Sud și în strâmtoarea Taiwanului, a mai precizat Japan Times.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel