Avioanele F-35 împânzesc Europa iar F-35 românești vor participa activ la apărarea ei. Pilot F-35: Aș zbura cu încredere într-un război precum cel din Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

DefenseRomania a participat la un media trip în Statele Unite ale Americii unde a purtat discuții cu mai mulți reprezentanți ai Lockheed Martin, inclusiv despre perspectiva privind înzestrarea Armatei României cu avioane de luptă de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II.

La invitația companiei Lockheed Martin, DefenseRomania s-a deplasat în Texas, unde a vizitat facilitatea de avioane F-35 din Fort Worth.

2. Facilitate... (f-35-fabrica-lockheed-martin_04700500.jpg)Facilitatea de avioane F-35 din Fort Worth, Texas. Photo source: Lockheed Martin

Am discutat acolo cu oficiali și piloți ai Lockheed Martin despre capabilitățile F-35, un avion de generația a cincea pe care și România dorește să îl achiziționeze. Este vorba de 32 de aeronave F-35A, pentru care statul român urmează să plătească aproximativ 6,5 miliarde de euro - un program uriaș pentru România, care ar însemna conectarea Forțelor Aeriene române la cea mai modernă rețea de aeronave posibilă. Până acum, o serie întreagă de state europene au optat pentru F-35. Notăm aici participarea directă la programul F-35 a Italiei, Marii Britanii sau Olandei. De asemenea, au primit sau urmează să primească aeronave americane de generația a cincea țări precum Norvegia, Belgia, Finlanda, Elveția, Polonia sau Cehia. 

Amintim aici că există trei variante ale avionului de generația a cincea:

F-35A, varianta cu aterizare și decolare normală (variantă care  fi comandată și de România), 

F-35B, varianta cu decolarea scurtă și aterizare verticală (comandat de țări care dispun de nave tip portavion: Marea Britanie, Italia, Japonia), 

F-35C, avioanele catapultate de pe portavioanele americane (variantă deținută doar de către US Navy).

"Vorbim de un program matur cu peste 990 de aeronave livrate până acum. Dacă ne uităm la orizontul anului 2035, Europa va fi apărată atunci de peste 600 aeronave F-35, dintre care doar 10% aparțin Forțelor Aeriene ale SUA, iar restul vor fi deținute de statele europene", ne-au precizat reprezentații Lockheed Martin.

Cu toate acestea, trebuie spus că modernizarea programului F-35, mai exact implementarea sistemului de hardware și software Technology Refresh 3 (TR 3), se află în întârziere din cauza problemelor apărute pe lanțul de aprovizionare cu componentele TR-3. Se pare că Lockeheed Martin speră să livreze o versiune de antrenament a TR 3, cu funcționalități restrânse. Versiunea „complet capabilă de luptă” va fi disponibilă abia în 2025, confirma zilele trecute directorul executiv Jim Taiclet, pentru airandspaceforces.com.

 

"Am încredere 100% că F-35 s-ar descurca într-un mediu  precum cel din Ucraina"

 

L-am întrebat pe unul din piloții Lockheed Martin cum e să zbori o astfel de aeronavă. Fost pilot de F/A-18 Hornet, cu peste 2.000 de ore de zbor de pe mai multe portavioane americane, Theodore Dyckman "Dutch", confirmă că F-35 este cel mai avansat sistem de arme pe care care a zburat în cariera sa.

"Pe o scară de la unu la zece, aș avea încredere maxima să zbor pe un front precum cel din din Ucraina", spune „Dutch” fără să ezite.

3. Theodore D... (pilot-f-35_05442000.jpg)

Theodore Dyckman "Dutch", pilot american de F-35 Lightning II. Photo source: Lockheed Martin

Și are și de ce să fie încrezător. Tehnologia pe care aceste aeronave o încorporează este extrem de sofisticată. Spre exemplu, doar casca pilotului costă aproape jumătate de milion de dolari. Pilotul are în cască toate informațiile necesare. În plus, casca folosește un sistem care îi permite pilotului să vadă efectiv „prin” avion, în orice direcție s-ar privi.

 

F-35 pentru România, imediat după 2030? Ministrul Angel Tîlvăr a anunțat recent semnarea contractului pentru F-35 în 2024

 

Costul acestui program multianual, ce va fi derulat strict din bugetul MApN, este de aproximativ 6.5 miliarde USD. Programul de înzestrare a Forțelor Aeriene Romane cu F-35 a fost aprobat de CSAT iar în prezent se află în ultima fază de documentație, urmând semnarea contractului.

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a precizat că anul acesta "vom avea vești bune" despre semnarea contractului pentru achiziţia avioanelor F-35. Aceste detalii au fost oferite ca răspuns la o întrebare adresată de DefenseRomania în cadrul vizitei oficiale pe care delegația română a efectuat-o la finalul lunii trecute în Coreea de Sud. 

4. Machetă a ... (f-35-romania-copy_05694800.jpg)

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

Derularea achiziției se va face in 2 faze.

Faza 1: 2 escadrile – 32 de avioane

Faza 2: 1 escadrila – 16 avioane.

Prețul de achiziție include: motoare, suport logistic, servicii de instruire, simulatoare de zbor, muniții aer-aer si muniții aer-sol.

CITEȘTE ȘI: F-16 Block 70 Viper achiziționat de Bulgaria e un „ucigaș de monștri”. Lockheed Martin: F-16 bulgare și F-35 românești vor zbura împreună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel