Clinton: Nu regret Memorandumul de la Budapesta; Brazilia și Africa de Sud au renunțat atunci la programele nucleare / Putin a semnalat încă din 2011 că nu va respecta granițele Ucrainei

Fostul președinte american Bill Clinton este convins din 2011 că atacul rusesc asupra Ucrainei era doar o chestiune de timp. El a rememorat ceea ce i-a spus prim-ministrul rus de atunci și actualul președinte Vladimir Putin, în timpul unei discuții la Davos, Elveția.

În timpul acelei întâlniri, actualul șef de la Kremlin s-a disociat de angajamentul președintelui Boris Elțin de a respecta granițele Ucrainei în schimbul renunțării Kievului la arsenalul nuclear din epoca sovietică, relatează Clinton.

Foto: Bill Clinton

„Vladimir Putin mi-a spus în 2011 – cu trei ani înainte să ocupe Crimeea – că nu este de acord cu acordul pe care l-am încheiat cu Boris Elțin”, arată Clinton, citat de Financial Times. „El a spus: „Nu sunt de acord cu asta. Și nu am nicio obligație privind acest lucru. Și din acea zi am știut că este doar o chestiune de timp”, a adăugat fostul șef al Casei Albe.

 

Brazilia și Africa de Sud erau pe cale să obțină arma nucleară

 

Într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour, fostul președinte american a amintit despre discuțiile avute cu Putin, referitor la garanțiile de securitate acordate Ucrainei.

Bill Clinton recunoaște că exemplul Ucrainei, de a renunța la armele nucleare (Kievul avea staționat pe teritoriul său al treilea arsenal nuclear, ca mărime, din lume), a determinat și alte state să renunțe la programul nuclear. ”Brazilia avea un program nuclear, India avea un program nuclear activ - încă are. Dar Africa de Sud și Brazilia erau pe cale să intre (în clubul statelor cu capacități nucleare n.r.), dar au renunțat la program datorită acordului”, a explicat Clinton.

Așa-numitul Memorandum de la Budapesta care oferă garanții de securitate de la Moscova în schimbul renunțării la arsenalul nuclear sovietic a fost semnat de Elțin în decembrie 1994 cu liderii Ucrainei, Belarusului și Kazahstanului.

Financial Times citează, de asemenea, opinia fostului secretar de stat al SUA și a fostei prime doamne Hillary Clinton cu privire la modul în care se poate termina războiul actual. Potrivit acesteia, Ucraina trebuie să învingă militar Rusia, sau cel puțin să recâștige teritoriul pe care Moscova l-a capturat de la începutul invaziei de anul trecut. „Nu aș avea încredere în el (Putin n.r.) la masa negocierilor în nicio circumstanță decât dacă ucrainenii – cu sprijinul nostru – au un avantaj suficient”, a spus Hillary Clinton.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel