Ascensiunea Chinei. NATO nu vrea un Război Rece, dar admite provocările: Securitatea și un model diferit față de Occident

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

NATO nu are niciun fel de logică de Război Rece față de China, dar ascensiunea Beijingului trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi de securitate, fie că este vorba de NATO sau de Uniunea Europeană. Declarația îi aparține lui Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO.

"NATO este o organizaţie şi o comunitate democratică care este în permanenţă adaptată şi, evident, NATO rămâne o organizaţie regională. Mandatul nostru este de a proteja cei un miliard de oameni care trăiesc în ţările NATO. Dar asta nu înseamnă că rămânem indiferenţi şi că suntem insensibili la cea mai importantă transformare geopolitică a ultimelor decenii, apariţia unei noi superputeri care este China", a declarat Geoană, citat de agenția Agerpres, în cadrul unui briefing online pentru jurnaliştii români.

 

Ascensiunea Chinei aduce și oportunități. Dar în unele zone China e un competitor al NATO. Beijingul vrea ca în 2049 să devină principala superputere tehnologică



Înaltul oficial NATO a afirmat că apariţia Chinei ca o superputere globală aduce şi oportunităţi şi că sunt multe situaţii în care China va trebui să continue să fie un partener economic, de comerţ, în combaterea schimbărilor climatice sau în reguli de guvernanţă globală care să aducă "credibilitate şi predictibilitate sistemului global de norme".

În multe zone însă, China devine un competitor care trebuie luat în consideraţie, a adăugat el.

"China, apropo de noile tehnologii, şi-a propus să devină principala putere pe inteligenţă artificială în următorul deceniu. Şi-a propus ca până în 2049 să devină principala superputere tehnologică a lumii. Investeşte deja masiv în forţele sale militare în ultima perioadă (...). Are în acest moment unităţi navale mai numeroase decât orice altă ţară din lume. Deci este prezentă fizic în multe zone, inclusiv în Europa, în Africa de Nord. Sunt elemente care afectează direct sau indirect securitatea sau modul în care echilibrele geopolitice sunt realizate la nivel global", a explicat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că "noi nu vedem China ca pe un adversar, nu avem niciun fel de logică de Război Rece, este un lucru pe care noi îl respingem din start, dar ascensiunea Chinei trebuie să fie privită inclusiv dintr-un unghi securitar, fie că este vorba de NATO sau de UE".

 

Modelul autoritar propus de China, diferit față de cel îmbrățișat de Occident

 

Secretarul adjunct al NATO subliniază că Beijingul vine cu un model alternativ Occidentului.

„Ascensiunea Chinei ca superputere globală cu tot ce înseamnă ingredientele care conduc la definiția unei superputeri ridică o problemă la nivelul Occidentului democratic. Ei vin cu un model alternativ. Vin cu un model care pe de o parte este autoritar și vin și cu un model economic și politic, cu o fuziune între ce face Guvernul și ce face sectorul privat. Este un model diferit de modelul pe care noi îl îmbrățișăm în lumea democratică. transatlantică și globală”, a punctat înaltul diplomat român.

"Aţi observat că a fost relansat, la întâlnirea lui Antony Blinken cu conducerea UE, dialogul SUA-UE pe probleme de China. Şi noi avem o discuţie între NATO şi UE pe subiectul ascensiunii Chinei şi sunt convins că acest subiect va fi unul recurent pe agenda NATO. Nu facem o obsesie din acest lucru, dar este un factor care modifică echilibrele geopolitice şi în mod firesc va fi reflectat şi în munca noastră", a mai spus Mircea Geoană.

CITEȘTE ȘI: Geoană: NATO propune buget comun pentru desfășurările militare, lucru benefic flancului estic, inclusiv României

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel