Armata română ar putea fi înzestrată cu radare de ultimă generație GM 200. Thales propune inclusiv producerea de componente în România

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania
EXCLUSIV
Radar Ground Master (GM) 200, prezentat de Thales la Eurosatroy 2022. Sursă foto: DefenseRomania

Thales a prezentat radarul Ground Master (GM) 200 propus României în programul SHORAD/VSHORAD. Evenimentul a avut loc la expoziția Eurosatory 2022 de la Paris.

În cadrul pavilionului Thales, compania franceză a prezentat o gamă uriașă de echipamente militare, soluții software, comandă control, capacități de combatere a dronelor, radare, tehnică militară și muniție și multe altele.

Prezentă la eveniment, DefenseRomania a discutat cu cei de la Thales, inclusiv despre radarul GM 200, propunerea lor pentru România în programul de înzestrare SHORAD/VSHORAD.

GM 200 are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari.

Cei de la Thales plănuiesc montarea radarului pe un camion Iveco. 

În versiune maritimă radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici.

Radarul poate identifica inclusiv drone și e combat proven în Orientul Mijlociu unde a trecut testul reprezentat de pericolul generat de sistemele UAV și rachetele de croazieră.

Thales precizează că marele anvantaj al GM 200 e că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare.

GM 200 poate identifica astfel de pericole iar cei de la Thalses s-au arătat încrezători că forțele armate române vor beneficia de această tehnologie.

 

Thales va face transfer de tehnologie în România. Componente ale radarului Ground Master (GM) 2000 vor fi produse de industria de apărare din țara noastră

 

2. Radar GM20... (gm200-mmc-radar-thales_32874000.jpg)

Radar GM 200 MM/C Thales, sursă foto: Ministerul Apărării din Olanda via. Defense Brief

Cei de la Thales ne-au precizat că oferta lor are și o componentă importantă în ceea ce privește cooperarea industrială, referindu-se la faptul că au oferit României nu doar asamblarea radarului în țara noastră, cât și transfer de tehnologie prin producerea unor componente ale sistemului.

Reprezentanții companiei franceze au transmis că partea de software, de mecanică, răcire, partea hidraulică, etc, toate aceste componente pot fi făcute în România prin transfer de tehnologie.

Amintim că Thales și Romarm au semnat deja un Memorandum de înțelegere pentru a participa împreună la programul de înzestrare.

Radarul e deja dislocat la Baza Mihail Kogălniceanu de către trupele franceze și monitorizează atent zona Mării Negre în actualul context internațional generat de invazia rusă asupra Ucrainei.

De precizat că Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Sistemul francez e echipat la Marea Neagră cu radar GM 200.

Operat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA este un sistem de armament sofisticat care poate oferi o bulă de protecţie în beneficiul forţelor care operează în zona de acoperire, respectiv zona Mării Negre, unde se desfășoară un conflict militar activ după invazia rusă asupra Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: PARADE- noul sistem de apărare a infrastructurii critice împotriva dronelor. Sistemul e singurul care poate identifica inclusiv operatorul UAV-ului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel