Franţa va disloca în România un sistem de apărare antiaeriană MAMBA (Foto/Video)

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

"Desfăşurarea acestui sistem de armament face parte, de asemenea, din consolidarea posturii de descurajare şi de apărare a NATO pe flancul estic al Europei. El demonstrează capacitatea şi voinţa Franţei de a-şi proteja interesele şi pe cele ale aliaţilor săi din Europa şi permite consolidarea parteneriatului strategic care leagă Franţa de România din 2007, în special în domeniul apărării sol-aer", arată un comunicat al Ambasadei Franţei la Bucureşti, citat de Agerpres.

Operat de o sută de aviatori, sistemul sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA este un sistem de armament sofisticat care poate oferi o bulă de protecţie în beneficiul forţelor care operează în zona de acoperire.

Pentru a creşte eficacitatea sistemului şi pentru a răspunde nevoilor Integrated air and missile defence (IAMD) (Apărării integrate antiaeriene şi antirachetă) ale NATO, el este conectat şi integrat printr-o conexiune de date tactice cu sistemul de apărare al României şi cu cel al NATO.

 

Caracteristicile sistemului MAMBA

 

SAMP/T, denumit și MAMBA în armata franceză, este un sistem antirachetă conceput pentru a face faţa tuturor amenințărilor aeriene actuale și viitoare. Pot fi interceptate inclusiv rachetele de croazieră, aeronavele cu și fără pilot și rachetele balistice tactice cu rază de acțiune de 600 km.

SAMP/T este produs de consorţiul Eurosam, o societate mixtă formată între MBDA și Thales. Componentele sale cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel. Interoperabilitatea cu alte sisteme NATO de apărare aeriană este o altă caracteristică a sistemului antirachetă SAMP/T. 

SAMP/T utilizează rachete Aster 30 Blok 1. Viteza maximă a rachetelor Aster 30 este de 1,4 km/sec. Aster 30 are capacitatea de a intercepta ținte aflate la altitudini cuprinse între 50 m și 20 km. Împotriva aeronavelor care zboară la altitudini de peste 3 km, raza maximă de acțiune a rachetei Aster 30 este de 100 km. Împotriva aeronavelor care zboară la altitudini sub 3 km, raza de acțiune a Aster 30 este de 50 km.

 

Sistemul MAMBA, desfăşurat în contextul formării Grupului de Luptă al NATO din România



Potrivit MApN, Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO, dislocate în ţara noastră.

La propunerea Franţei de a prelua rolul de naţiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance ("Spearhead") al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), va forma BGFP pe teritoriul naţional, integrând, rotaţional, efective ale Belgiei şi Ţărilor de Jos. Forţele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni şi activităţi de instrucţie alături de structuri ale Armatei României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel