Armata Română, achiziții. Cine are de câștigat de pe urma offset-ului

Tudor Curtifan / 23 aug 2018 / 11:11
EXCLUSIV

Didier Philippe, vicepreședintele MBDA, grupul european numărul unu în producția de rachete tactice, ne-a vorbit într-un interviu despre oferta integrată pentru programele bateriilor de coastă și corvetelor, cât și despre dorința companiei de a investi în industria locală a apărării. 

El a arătat că România nu poate cheltui, pe termen lung, bugete atât de importante pentru modernizarea Forțelor Armate fără investiții serioase în industrie. Până acum însă, proiectele care au primit undă verde - Patriot, HIMARS, în valoare de peste 4 miliarde de dolari -  s-au făcut fără offset.

Aveți nevoie de parteneri dornici să coopereze, iar noi suntem pregătiți să facem asta, avem experiența necesară, am evaluat competențele oamenilor voștri, știm că aveți ingineri și muncitori foarte buni, dar aceștia au nevoie de contracte, de clienți și pentru asta trebuie să fie la zi cu tehnologia, controlul calității, suport pe termen lung. Suntem gata să aducem toate aceste elemente în industria românească”, a spus Didier Philippe, în exclusivitate pentru DEFENSE ROMÂNIA, amintind că însăși compania MBDA este rezultatul unei cooperări a mai multor companii din Franța, Germania, Italia și Marea Britanie.

MBDA a semnat anul trecut un memorandum de înțelegere cu Electromecanica Ploiești pentru a produce rachete, dar are în vedere și alte fabrici, cum ar fi cea de la Mioveni.

În privința ofertei europenilor pentru România, Philippe spune că rachetele MBDA echipează multe nave din lume, „mai ales pentru apărarea anti-aeriană și anti-navă. Sunt 4 candidați pe lista scurtă a licitației pentru corvete, noi suntem operaționali cu aceste două rachete ale noastre cu 3 dintre competitiori – grupul Naval, Fincantieri și Damen. Toți au nave echipate cu rachetele Exocet Block 3 și VL Mica. VL Mica este o rachetă pentru apărare anti-aeriană, aceeași pe care o propunem pentru programul rachetelor de apărare anti-aeriană cu rază foarte scurtă și scurtă (VSHORAD/ SHORAD)”, ne-a precizat Didier Philippe.

Avantajul VL Mica este că de fapt sunt 2 rachete – una cu radar activ, cea de-a doua cu seeker infraroșu. Combinația lor conferă o protecție foarte puternică față de orice tip de atac, indiferent de condițiile meteo. De asemenea, este foarte important, atât pentru forțele terestre cât și pentru cele navale, că lansarea se face pe verticală, pentru că oferă protecție 360 de grade (…) VL Mica este aceeași rachetă pe care o propunem pentru dotarea sistemelor de apărare la sol a forțelor terestre și forțelor aeriene. Această rachetă va fi integrată  în România, la partenerul nostru Electromecanica Ploiești și la alte companii ale grupului ROMARM.

Marele avantaj de a avea aceeași rachetă în armată – la forțele terestre, navale și aeriene - este că investiția necesară în tehnologie, echipamente, personal va fi folosită spre beneficiul celor trei forțe și toată lumea va beneficia de produsele modernizate.

Un alt element de apărare anti-aeriană pentru forțele terestre și aeriene este cea mai nouă generație a Mistral - Mistral 3 și MBDA propune, de asemenea, producerea, integrarea, mentenanța pe termen lung a acestei rachete în România”, a conchis Philippe.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy