Armata lituaniană: O amplă campanie de fake news a fost îndreptată împotriva forțelor americane din Europa

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Săptămâna trecută forţele militare americane din Europa (Armata Statelor Unite ale Americii Europa-USAREUR), care participă la exerciţii în statele baltice şi în Polonia, au fost ţinta unei ample campanii de fake news şi dezinformare, a declarat luni, într-un comunicat de presă, Ministerul lituanian al Apărării.

Analiștii Departamentului de Comunicare Strategică din cadrul Forțelor Armate Lituaniene au depista şi analizat o campanie complexă de falsă informare, desfăşurată pe mai multe etape, care avea drept scop discreditarea forțelor americane din Europa, a spus armata într-un comunicat de presă.

Campania de dezinformare a fost lansată după ce Armata Statelor Unite din Europa a anunţat reluarea exercițiului militar Defender 2020 Plus, anulat anterior din cauza coronavirusului.

Exercițiul militar Defender-Europe 2020 a fost pentru prima dată tinta unei campanii de dezinformare, în lună martie, când mai multe e-mail-uri false au trimise către biroului de presă al NATO. În e-mail-urile respective se preciza că ministrul lituanian al Apărării făcea presiuni pentru continuarea exerciţiilor militare din cadrul Defender-Europe 2020, în ciuda restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, potrivit Baltic-Course.com.

Comandamentul European al Statelor Unite ale Americii (EUCOM) a confirmat, pe 16 martie, că Pentagonul a oprit desfășurarea trupelor americane pentru exercițiul Defender-Europe 20, în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

Polonia a fost lovită de un val de știri false înainte de începerea exercițiilor militare cu forţele SUA

,,Atacul a coincis cu începutul următoarei faze exercițiu militar Defender Europa-20 găzduit de Polonia", a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Stanislaw Zaryn, într-o declarație în care a dat vina pe Rusia pentru răspândirea de ştiri false.

Hackerii au folosit „instrumente de cyberattack” pentru a poşta conținut fals pe diverse site-uri de știri importante din Polonia, a spus Zaryn, potrivit The First News.

Campaniile de fake news vin în contextual în care Polonia se pregătește să găzduiască, în luna iunie, exercițiul militar Agile Spirit, primul mare exerciţiu militar cu Statele Unite, deoarece pandemia de COVID-19, după cum am precizat anterior, a dus la anularea mai multor exerciţii militare importante – planificate să aibă loc în acest an.

Recenta campanie de dezinformare a constat în răspândirea a două articole false. În acestea se făcea trimitere la false declaraţii emise de generalul Christopher G. Cavoli, şeful Comandamentului european al armatei americane, și a lui Patrick O'Neal, ofițer al armatei americane, prin care aceştia susţineau că statele baltice și Polonia nu sunt capabile să se antreneze în cadrul exerciţiului Defender 2020 Plus.

Campaniile de dezinformare sunt o încercare de fragmentare a coeziunii statelor membre ale NATO, de a „distruge imaginea SUA”, de a slăbi angajamentul său în Europa și de a ridica semne de întrebare cu privire la fiabilitatea infrastructurii NATO pe flancul estic și în statele baltice, a spus Zaryn, precizează Stripes.com.

Stanislaw Zaryn este de părere că Rusia se afla în spatele, atât a tacurilor cibernetice, cât şi în spatele campaniilor de promovare a unor ştiri false, deoarece acestea poartă semnătura unor campanii similare conduse de Kremlin, a spus Zaryn.

"Cooperarea militară dintre SUA și Polonia este vizată în mod constant de acţiunile rusești", a precizat el.

Cea de a doua campanie de dezinformare a constat în trimiterea unor comunicate, prin intermediul unor e-mail-uri false cu semnătură Baltic News Service (BNS - este cea mai mare agenție de știri care operează în statele baltice), dar şi a ministrului polonez al Apărării, către mass-media, instituții din alte țări și organizații internaționale.

E-mail-urile respective au inclus link-uri către falsele articole de știri, inclusiv declarațiile false care-i criticau pe militarii polonezi și pe cei din statele baltice.

Analiștii din cadrul Departamentului de Comunicare Strategică au mai menționat că, în timp ce viața revine la normal, pandemia de COVID-19 continuă să fie utilizată pentru a răspândi dezinformarea în Lituania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel