Armata europeană sau NATO? Geoană: Nu văd niciun sens pentru o competiție inutilă. NATO e de neînlocuit

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Cooperarea structurată permanentă (PESCO), program care ar duce la nașterea unei armate europene și care e susținut de anumite state ca de exemplu Franța, nu poate substitui NATO în ceea ce privește securitatea, e de părere Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.

Programul nu își are sens nici din punct de vedere „militar, geopolitic și nici din punct de vedere tactic”, a precizat Mircea Geoană, în momentul în care a fost întrebat despre inițiativa europeană, în cadrul unui interviu acordat emisiunii „Pe Plan Extern”, la DC News.

Înaltul oficial al NATO a prezentat cifrele care sunt fără îndoială în favoarea Alianței: Statele NATO reprezintă din punct de vedere economic 50% din PIB-ul la nivel global, din punct de vedere militar Alianța e cea mai puternică structură militară din istorie iar 90% din statele UE trăiesc în state membre NATO.

Să ne uităm puțin la cifre. Azi, cele 30 de națiuni ale NATO, din punct de vedere economic, reprezentăm mai mult de 50% din PIB global. Economic suntem cel mai mare conglomerat la nivelul planetei. Din punct de vedere militar, suntem de departe cea mai robustă și puternică alianță la nivelul istoriei umanității.

Dacă ne uităm la Europa, putem constata unele realități concrete. 90% dintre cetățenii statelor UE, trăiesc în state NATO, sub umbrela Alianței. Din punct de vedere al forței economice, după plecarea Marii Britanii, UE reprezintă 34% din forța economică a întregii alianțe. Redutabil, dar 34%. Iar din punct de vedere militar și al cheltuielilor pe apărare, așa cum spunea și secretarul general Stoltenberg, statele UE contribuie cu 20% din totalul bugetelor de apărare la nivelul Alianței”, precizează Mircea Geoană.

 

„Nu există substitut la NATO”. O competiție între Armata europeană și NATO ar fi inutilă

 

Secretarul general adjunct a subliniat totodată că „nu există substitut la NATO” și a adăugat că nu vede „niciun sens într-o competiție inutilă între cele două organizații pe zona de securitate și apărare”. Dar acest lucru nu înseamnă că Europa nu trebuie să își dezvolte structurile și industria de apărare.

Nu există substitut la NATO și la Alianța transatlantică. Asta nu înseamnă că Europa nu trebuie să fie mai robustă din punct de vedere militar și securitar, că UE nu trebuie să își dezvolte capacități industriale, să elimine redundanțe și ineficiențe în sistemul de industrie militară și de echipamente militare. Cu cât Europa investește mai mult în propria apărare, cu atât NATO din punct de vedere al împărțirii greutăților și sarcinilor de apărare, va beneficia.

Nu văd niciun sens într-o competiție inutilă între cele două organizații pe zona de securitate și apărare. NATO este și va rămâne principala platformă de securitate la nivel transatlantic. Este de neînlocuit din motive evidente. Dar cred că e firesc în același timp să încurajăm ca Uniunea Europeană să devină un jucător mai robust, mai capabil și care să poată juca un rol cât mai semnificativ din punct de vedere internațional”, a conchis Mircea Geoană, șeful adjunct al NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel