Angajaţi ai Huawei au colaborat cu armata chineză la proiecte de cercetare

S.I. Catalin |
Data publicării:

Conform unor documente consultate joi de AFP, angajaţi ai companiei Huawei au colaborat cu armata chineză la proiecte de cercetare, deşi compania - suspectată de SUA că spionează pentru Beijing - a negat informaţia.

Studii publicate începând din 2009 arată că angajaţii firmei de telecomunicaţii au lucrat alături de cercetători din diferite structuri ale Armatei de Eliberare a Poporului (AEP). AFP a consultat lucrările disponibile online, care precizează numele cercetătorilor şi ale serviciului Huawei în care sunt angajaţi.

De exemplu, un angajat din Shanghai a lucrat pentru unitatea militară 78156 la un program de securitate informatică la care participa şi un centru tehnologic al Comisiei Militare Centrale (CMC), organul de conducere al armatei chineze, în fruntea căruia se află în prezent chiar preşedintele Chinei, Xi Jinping.

Agenţia Bloomberg, care a relatat în premieră despre aceste cercetări comune, apreciază că ele sunt legate de cel puţin 10 proiecte, de la inteligenţă artificială la comunicaţii radio sau analiza imaginilor din satelit.

Huawei a dezminţit printr-un e-mail trimis AFP "orice colaborare sau parteneriat cu instituţii afiliate AEP". "Huawei nu are informaţii despre articole ştiinţifice publicate de angajaţi în nume personal", precizează mesajul.

"Huawei proiectează şi produce numai produse de comunicaţii în conformitate cu normele civile în vigoare pe plan internaţional. Nu ne adaptăm pentru forţele armate produsele rezultate din cercetare şi dezvoltare", arată compania.

Statele Unite sunt în conflict cu Huawei; Washingtonul acuză gigantul chinez că are legături cu armata, prin fondatorul şi preşedintele executiv al Ren Zhengfei, care la începutul carierei a fost cercetător într-un institut militar.

Ren a dezminţit în ianuarie orice colaborare a firmei sale cu AEP, dar a recunoscut că "este posibil" ca Huawei să vândă armatei produse civile. "Nu cunosc cifra exactă pentru că nu este un client important", a declarat el presei.

După ce preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat temerea că echipamentele Huawei ar putea fi folosite de China pentru spionaj, Statele Unite au interzis participarea firmei la dezvoltarea serviciilor şi achiziţionarea produselor sale de către administraţia americană. În mai, Washingtonul a blocat accesul Huawei la tehnologia americană - o lovitură grea pentru firmă, ale cărei telefoane au nevoie de sistemele de operare Google sau Android şi de microcipuri din SUA. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel