Analist turc: Turcia a reuşit să limiteze acţiunile Rusiei fără sprinjin din partea SUA sau NATO

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Într-un editorial din 2 iunie pentru agenţia de presă TRT World, analistul Fundației SETA, Omer Ozkizilcik, susține că Turcia a demonstrat în repetate rânduri că are capacitatea de a limita obiectivele şi acţiunile Rusiei în numeroase zone de conflict, fără sprijinul Statelor Unite sau al alianței NATO. 

Ozkizilcik constată că Turcia și Rusia au menținut relație politică stabilă, în ciuda intereselor lor divergente în mai multe zone de conflict. De exemplu, ambele țări au lucrat împreună la proiecte energetice comune, iar Turcia a cumpărat chiar și  sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400. Mai mult, ambele țări au găsit modalități de a coopera și de a preveni apariţia unor relaţii tensionate – Ozkizilcik da exemplu anul 2015 când Turcia a doborât un bombardier rusesc la granița cu Siria.

Cu toate acestea, analistul turc pune sub semnul întrebării relaţiile dintr Rusia şi Turcia, deoarece Ankara ţine partea Kievului în problematica războiului din Ucraina.

Sub o formă sau alta, Ozkizilcik lasă să se înţeleagă ca Rusia – în ceea ce priveşte relaţiile sale tensionate cu Ucraina – a trasat o linie roşie peste care Turcia nu ar trebui să treacă.

Acesta aminteşte recentul avertisment al ministrului rus de externe Serghei Lavrov către Turcia de a „înceta să alimenteze sentimentul militarist al Kievului”. În plus, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a avertizat Turcia împotriva susținerii tătarilor din Ucraina, adăugând că Rusia ar putea răspunde proporţional acordând „atenție unor probleme similare cu care Turcia se confruntă”. 

Aceste comentarii au au venit la aproape două luni după ce Rusia a suspendat până la 1 iunie zborurile spre Turcia. Moscova susține că a motivat că a luat acesta decizie, deoarece erau prea multe cazuri de Covid-19 în Turcia.

Cu toate acestea, Ozkizilcik bănuiește că interdicția a fost legată de dezacordul celor două state asupra Ucrainei. Ultima dată când Rusia a impus sancțiuni legate de turism a fost într-un moment în care relaţiile diplomatice dintre Ankara şi Moscova erau la un nivel foarte scăzut – anul 2015 cânt Forţele Aeriene Turce au doborât un bombardier rusesc la granița cu Siria.

„Capacitatea Turciei de a opri Rusia în Siria, succesul Turciei în inversarea echilibrului militar de putere în Libia, împotriva mareşalului Khalifa Haftar (susținut de Rusia), și rolul crucial jucat de Turcia în Nagorno-Karabakh nu sunt doar victorii militare, au devenit un model pentru a limita Rusia fără ajutorul SUA”, a scris Ozkizilcik. 

Ozkizilcik susţine că sunt câteva situaţii în care Turcia nu s-ar putea baza nici pe sprijinul  Statelor Unite sin nici pe cel al alianței din NATO. În consecință, Turcia s-a bazat pe capacitatea sa de a-și construi propriile drone de luptă și de a desfășura campanii militare eficiente. De asemenea, a extins cooperarea cu Ucraina, ceea ce a ajutat-o ​​să producă noua dronă Akinci, succesoarea dronei Bayraktar TB2 – care şi-a demonstrat capacităţile de luptă în condiţii reale de conflict.

Ozkizilcik sugerează că statele din Europa de Est ajung la o concluzie similară că, la fel ca Turcia, nu pot depinde în totalitate de NATO. Între timp, acțiunile Turciei din ultimii ani demonstrează acest lucru. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel