George Maior a mai subliniat excelenta cooperare româno-americană în planul securităţii şi apărării. 'Întotdeauna dorim să vedem o prezenţă americană mai mare', a declarat Maior, care a precizat că România, conform sondajelor de opinie, este cea mai pro-americană ţară din Europa. În context, el a amintit că în România există deja sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, iar militarii SUA folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu, care se află foarte aproape de Peninsula Crimeea.
În interviu, ambasadorul român a susţinut ideea ca forţele militare americane să îşi mute concentraţia din centrul continentului european către flancul estic. 'Credem că centrul de greutate ar trebui să treacă, în termeni de forţe, din centrul Europei spre graniţa estică a NATO, care este cea mai expusă', a declarat Maior publicaţiei americane. Nu trebuie să uităm că în Crimeea are loc un proces serios de militarizare, a afirmat ambasadorul, de aceea este nevoie de descurajarea acestor acţiuni, printr-o prezenţă americană consistentă în regiune, continuând Iniţiativa de Descurajare Europeană.
De asemenea, George Maior a explicat că, în cadrul Prezenţei Avansate a NATO, datorită creşterii numărului de exerciţii comune, au crescut capabilităţile operaţionale ale forţelor noastre armate. Este un semnal puternic care transmite că, pe flancul estic al NATO, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, sunt luate măsuri de contracarare a politicii de apărare agresive a Rusiei, a arătat ambasadorul român.
Ameninţări de tip nou
George Cristian Maior a mai afirmat că în acest moment trebuie contracarate ameninţările de tip nou, hibride, 'foarte subtile şi foarte complicate. Ca ţară, noi am detectat aceste activităţi de mai mult timp', a afirmat ambasadorul, care a precizat faptul că România şi-a avertizat aliaţii asupra tendinţelor în creştere de folosire de către Rusia a tacticilor hibride.
'Avem nevoie de instituţii puternice, deoarece tacticile hibride tind să submineze instituţiile', a explicat Maior, citat într-un comunicat de presă transmis marţi de Ambasada României în Statele Unite. George Maior a mai arătat că 'narativele' false trebuie evidenţiate în permanenţă, prin informarea corectă a cetăţenilor. Un exemplu de 'narativ' fals aparţinând propagandei ruseşti a apărut, în opinia ambasadorului român, odată cu instalarea sistemului antirachetă de la Deveselu, când retorica Rusiei a avansat ideea conform căreia sistemul este foarte costisitor, s-ar submina relaţiile cu Rusia şi ar expune România la noi ameninţări.
Guvernul României a subliniat că apărarea antirachetă este un proiect defensiv care nu ameninţă Rusia, este în interesul apărării naţionale şi al aliaţilor NATO.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News