Algeria acuză Franța că, prin răscumpărarea ostaticilor, finanțează grupările teroriste din Sahel

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Relațiile dintre Alger și Paris au devenit din ce în ce mai tensionate după ce armata algeriană a capturat peste 80.000 de euro din ascunzători teroriste. Algerul acuză Parisul că oferă bani teroriştilor pentru răscumpărarea ostaticilor, ceea ce contribuie la creșterea nivelului amenințărilor teroriste în Algeria.

Pe 28 decembrie 2020, armata algeriană a desfășurat o operație militară preventivă pentru a împiedica Al Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI) să își reorganizeze ierarhia internă, după uciderea liderului său, Abdelmalek Droukdel, în iunie 2020, în nordul Mali. De asemenea, armata algeriană a reușit să elimine trei membri AQMI care aveau asupra lor o parte din banii de răscumpărare.

Algeria acuză Franța că a oferit între 10 și 30 de milioane de euro ca răscumpărare grupării Nusrat Al-Islam wa Al-Muslimin’, afiliată organizației AQMI, precum și de faptul că, în schimbul eliberării a patru ostatici, printre care o femeie franceză, 207 suspecți de terorism reținuți anterior de autoritățile maliene au fost eliberați de francezi în octombrie 2020.

Parisul a negat acuzația de răscumpărare a celor patru ostatici, în frunte cu “celebra” Sophie Petronin, în vârstă de 75 de ani, ținută ostatic timp de patru ani și considerată ultimul ostatic francez din lume.

Algeria consideră că oferirea de bani teroriştilor pentru răscumpărare de ostatici încalcă regulamentul ONU adoptat în 2014, care incriminează astfel de demersuri. Ani de zile, diplomații algerieni au dus o bătălie acerbă pe coridoarele Națiunilor Unite pentru a obține o rezoluție a ONU care să condamne plata răscumpărării, dar majoritatea țărilor europene, conduse de Franța, au obstrucționat acest demers. Doar Washingtonul a fost de partea algerienilor.

Cotidianul francez Jeune Afrique evidențiază că, în majoritatea cazurilor, plățile de răscumpărare pentru eliberarea ostaticilor occidentali din regiunea Sahel sunt făcute fără o confirmare oficială și fără oferirea de detalii. Conform unor rapoarte mediatice, din 2003, țările europene, inclusiv Franța și Germania, au plătit grupurilor armate milioane de euro în schimbul eliberării ostaticilor lor.

Autoritățile algeriene atrag atenția că banii pentru răscumpărări pe care Franța îi plătește teroriștilor vor afecta negativ securitatea și stabilitatea regională, deoarece grupurile teroriste îi vor folosi pentru a-și dubla activitățile în regiunea Sahel prin achiziționarea de arme și recrutarea mai multor luptători.

Colonelul în retragere Abd al-Hamid al-Arabi Sharif, a declarat cotidianului guvernamental "Al-Masaa", că Mokhtar Belmokhtar, emirul brigăzii "Al-Mourabitoun", una din ramurile grupării Nusrat Al-Islam wa Al-Muslimin', a reușit, ca urmare a banilor strânși din răscumpărare, să recruteze tineri din triburile maliene, numărul membrilor săi crescând de la 60 la aproximativ o mie de teroriști.

Colonelul algerian a dezvăluit că Belmokhtar a încasat 31 de milioane de euro din banii de răscumpărare pe care i-a plătit Franța și a cumpărat cu aceștia cantități mari de arme din Libia după căderea regimului Muammar Gaddafi (2011). De asemenea, banii obținuți i-au permis finanțarea, înarmarea și instruirea elementelor "Boko Haram" din Nigeria.

În 2020, armata algeriană a desfășurat mai multe operații militare preventive împotriva bastioanelor grupurilor armate și a reușit să prevină atacuri teroriste majore pentru al treilea an consecutiv. Mai mulți soldați și-au pierdut viața în confruntările cu grupările teroriste înarmate. Un militar a fost ucis într-un atac sinucigaș executat asupra unei cazărmi dintr-o zonă îndepărtată din sudul țării.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel