Astfel, președintele rus a declanșat procedura de formare a unui nou guvern, deoarece, în conformitate cu Constituția Rusiei, după inaugurarea șefului statului într-un nou mandat, vechiul cabinet de miniștri și-a prezentat demisia. După cum era de așteptat, Vladimir Putin l-a nominalizat pentru postul de prim-ministru tot pe Mihail Mișustin, care a condus și vechiul guvern.
“Președintele Vladimir Vladimirovici Putin a înaintat Dumei de Stat o propunere privind candidatura lui Mihail Vladimirovici Mișustin pentru funcția de prim-ministru”, a scris Volodin pe canalul de Telegram.
Candidatura lui Mișustin va fi aprobată astăzi, 10 mai, la o ședință plenară a Dumei de Stat, după care noul premier va începe să formeze un nou guvern. În termen de două săptămâni, el trebuie să înainteze spre aprobare Dumei de Stat candidaturile de vicepremieri și miniștri federali, cu excepția blocului de securitate și a ministrului de externe, care sunt aprobate în urma unui acord cu Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus).
După cum sugerează experții ruși, noul guvern nu va fi cu mult diferit față de cel care a demisionat pe 07 mai. Dacă vor fi schimbări în componența miniștrilor, acestea vor fi minore și nu în structurile de forță. Deocamdată însă, acestea sunt doar presupuneri. Situația reală va confirma sau nu aceste evoluții.
Comentariul autorului: Înaintea desemnării lui Mihail Mișustin drept candidat pentru un nou mandat de șef al Guvernului rus, pe rețelele de socializare au apărut o serie de speculații potrivit cărora în acest post va fi instalat primarul Moscovei, Serghei Sovianin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin.
De asemenea, scenariile prezentate de utilizatorii ruși clamau faptul că, după arestarea adjunctului lui Serghei Șoigu, Timur Ivanov, ministrul rus al apărării ar urma să fie înlocuit cu guvernatorul din Tula, Alexei Dyumin, iar șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov va fi schimbat cu generalul Surovikin, cunoscut drept creatorul liniei de apărare din Ucraina, care a oprit contraofensiva trupelor ucrainene.
Se pare însă că președintele Vladimir Putin se teme să facă schimbări majore în structurile de forță ale Rusiei, în condițiile în care țara se află într-un război nedeclarat împotriva Ucrainei, care se poate transforma într-o confruntare globală.
În aceste condiții, alegerile din Rusia trec neobservate, iar rezultatele acestora nu schimbă nimic în structura de putere a statului rus.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News