Alegeri SUA. Victorie pentru democrați sau republicani? Dungaciu: ”Bătălie de etapă”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Analistul politic Dan Dungaciu a comentat pentru Defense România rezultatul alegerilor locale din SUA, de la jumătatea mandatului lui Donald Trump.

Primele date ale alegerilor din Statele Unite arată că democrații vor controla Camera Reprezentanților în timp ce Republicanii și-au majorat controlul Senatului. Este o victorie firavă a democraților, iar Dan Dungaciua a explicat rezultatul alegerilor.

În momentul publicării acestei știri, potrivit Fox News, democrații conduc la Casă cu 219 mandate la 193.

Analistul politic a subliniat că ceea ce s-a spus despre aceste alegeri, că ele ar putea aduce un 'val albastru' (nr. - val democrat), nu s-a întâmplat, diferența nefiind deloc una covârșitoare. „Nu a fost o victorie clară a democraților, cel puțin nu așa cum era anunțată în presa de mainstream apropiată Partidului Democrat”, ne-a transmis Dan Dungaciu.

Acesta a punctat câteva aspecte esențiale în ceea ce privește rezultatul alegerilor din SUA:

1) „Este o victorie complicată. Niciunul dintre democrații care ar fi putut să constituie un nou tip de candidat care ar fi putut să candideze chiar pentru prezidențiale și să reînnoiască Partidul Democrat, în perspectiva campaniei de peste doi ani, nu a apărut. Ei nu au putut să câștige bătălia directă”.

În acest context, tocmai în Texas, unde speranțele erau cele mai mari pentru democrați, Beto O'Rourke, „un soi de figură tip Obama”, nu a reușit să îl învingă pe republicanul Ted Cruz.  

Iar toți președinții, inclusiv cei democrați, spune Dan Dungaciu, care au câștigat președinția în al doilea mandat au făcut-o în condițiile în care partidul care i-a susținut a pierdut în alegerile locale de la mijlocul mandatului.

2) „Democrații câștigând victoria la Cameră, sigur că este reprezentativ, dar este un trend comun în politica americană. De obicei partidele care dau președinții pierd aceste alegeri. Acesta este trendul în America. Istoric vorbind, aceste alegeri nu ne spun nimic despre rezultatul de la alegerile prezidențiale de peste doi ani. Dacă ar fi să ne luăm după trendul american, șansele lui Donald Trump să câștige un al doilea mandat sunt foarte mari. Ce s-a întâmplat acum este relativ irelevant”.

3) „Democrații au câștigat puțin. Diferența care există acum în Cameră este mică dacă ne uităm la faptul că Donald Trump are o rată de aprobare de 40%”, spune Dan Dungaciu care amintește că Barack Obama a pierdut la alegerile de la jumătatea mandatului aproximativ 60 de locuri. „Din acest punct de vedere democrații nu au câștigat semnificativ. Nu e o victorie foarte clară. Nu am avut de-a face, din păcate, cu un val democrat. Este o victorie mică de etapă. Dar e o victorie mică care nu îndreptățește sintagma sau formula 'val albastru' despre care s-a vorbit. Sigur că ceea ce spune Trump că a reputat o victorie formidabilă este exagerat, dar pe fond strategic, între extrema 'val albastru' și expresia președintelui, mai multă dreptate ar avea mai degrabă Donald Trump. Din acest punct de vedere democrații nu au pus în pericol prezidențialele lui Trump”.

4) „A fost o prezență masivă la vot. Oamenii au fost furioși. La alegerile pentru prezidențiale, câștigate de Trump, furioși au fost republicanii, cei care au dorit să dea o lovitură de ciocan sistemului și l-au găsit pe Trump, ciocanul prin care puteau lovi sistemul. De această dată mai furioși au fost democrații care voiau să-l lovească pe Donald Trump. Sigur că a fost o mobilizare mare, dar nu a fost doar din partea democraților. Faptul că am văzut dublări de cifre și voturi masive, poate cel mai mare rating de prezență la vot din istoria SUA la alegerile de la mijlocul mandatului, nu a însemnat că doar democrații s-au mobilizat. A fost și valul de prezență republicană care după cum se vede le-a ținut piept. Încă avem o Americă divizată, în niciun caz o Americă care să-și ia revanșa prin Partidul Democrat. E mult prea devreme să spunem că SUA și-a luat revanșa în mod decisiv. Este o victorie de etapă”.

Dan Dungaciu a subliniat că e o victorie care le dă ”vânt în pupă” democraților, dar aceștia sunt departe de a câștiga războiul. Victoria firavă e cauzată de faptul că s-au axat tot pe vechea formulă și nu au reușit să aducă nimic nou, nici ca agendă, nici ca figuri. „Ideea de 'stop Donald Trump' nu e suficientă. Democrații au avut de partea lor și media de mainstream, dar tot nu au reușit mai mult decât să câștige Camera Reprezentanților. Nu trebuie să exagerăm această victorie, chiar dacă ea nici nu trebuie minimalizată. Democrații au extrem de multe probleme”.

Analistul ne-a semnalat un exemplu semnificativ în acest sens, anume faptul că democrații care au votat împotriva numirii judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă, au pierdut. Mai mult, poate cel mai semnificativ lucru este că victoria ”surprinzătoare” a democraților în Virginia de Vest a fost adusă de Joe Manchin, singurul democrat care a votat confirmarea lui Kavanaugh.

„Victoria democraților, într-o mare măsură, s-a realizat prin personaje care au câștigat, asociindu-se într-un fel cu valorile pe care republicanii sau 'trumpiștii' le revendică, și nu radical împotriva lor”, a subliniat Dan Dungaciu.

Totodată, analistul nu consideră că al doilea mandat la prezidențiale a lui Donald Trump va fi periclitat în urma acestor alegeri, iar prin faptul că susținătorii lui Trump au crescut masiv, inclusiv în Senat, actualul președinte al SUA nu mai are un alt contracandidat în propriul partid. „Din păcate pentru democrați deocamdată nu au găsit figura capabilă să-l detroneze pe Trump în alegerile prezidențiale. Bătălia pentru al doilea mandat rămâne evident deschisă în urma acestor alegeri la mijloc de termen”, a concluzionat Dan Dungaciu.

În ceea ce privește schimbarea pe care o vor aduce democrații în Casa Reprezentanților, după victoria de la aceste alegeri, în sensul în care ei au amenințat actualul lider de la Casa Albă cu comisii de anchetă, Dan Dungaciu consideră că se va schimba doar ”tonalitate” și nu ”muzica”.

Partitura va fi aceeași, doar că va fi cântată cu o tonalitate mai puternică. Acum ei au dirijorul și pot să așeze orchestra mult mai bine. Muzica va fi mult mai tare, dar va fi pe aceeași partitură: Rusia, acordul cu Iranul, deși asta nu înseamnă că democrații au afinități pentru Iran, Tratatul cu arme nucleare intermediare, probabil Coreea de Nord, dar să nu uităm că și republicanii și democrații împărtășesc aceeași idee de rezistență și chiar de teamă strategică față de China. Au și ei multe lucruri în comun, iar din acest punct de vedere nu mă aștept să fie modificări radicale. Sigur, va fi o hărțuială mult mai puternică, dar nu va fi pe un alt registru. Ce vom vedea de acum înainte va fi cam același lucru, cu o tonalitate mult mai apăsată, dar nu va schimba radical aproape nimic din politica americană”, a concluzionat Dan Dungaciu într-un interviu acordat Defense România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel