Albania acuză Iranul de „agresiune de stat" și rupe relaţiile diplomatice cu Teheranul

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata Albaniei, sursă foto: Ministerul Apărării din Albania
Armata Albaniei, sursă foto: Ministerul Apărării din Albania

Tirana a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după ce a stabilit că această țară se află în spatele atacului cibernetic care a avut loc în urmă cu câteva luni în Albania.

"Atacul nu a fost o operațiune a unor indivizi, ci o agresiune de stat. Agresiunea a fost orchestrată și sponsorizată de Republica Islamică Iran", a declarat prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, precizând că personalul diplomatic al Ambasadei Iranului din Tirana a primit 24 de ore pentru a părăsi Albania. 

Este prima dată când un stat membru NATO dă vina oficial pe Iran pentru organizarea unui atac cibernetic și adoptă astfel de măsuri.

Potrivit prim-ministrului Rama, patru grupuri iraniene au fost organizate pentru atacul cibernetic din Albania, "printre acestea aflându-se unul dintre cele mai notorii grupuri de terorism cibernetic internațional". Rama a afirmat că obiectivul acestui atac a fost distrugerea infrastructurii digitale a Guvernului Albaniei, paralizarea serviciilor publice, precum și furtul de date și comunicații electronice din sistemele guvernamentale.

Casa Albă a condamnat presupusele acțiuni ale Iranului și a avertizat cu privire la "acțiuni suplimentare" pentru atacul cibernetic "fără precedent" asupra aliatului NATO. "Statele Unite vor lua măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere pentru acțiunile care amenință securitatea unui aliat NATO și vor crea un precedent tulburător pentru spațiul cibernetic", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson

Albania, în iulie, a fost ținta unui atac cibernetic major, care a paralizat toate site-urile guvernamentale, inclusiv platforma de servicii online e-Albania, prin care cetățenilor li se oferă majoritatea documentelor. După acest atac cibernetic, Ambasada americană în Albania a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă amenințare, despre care se spunea că ar fi vizat un summit organizat de opoziția iraniană în exil. Acest summit a fost planificat să aibă loc la Durres pe 23 și 24 iulie.

Summitul, desfășurat la Durres pe 23 și 24 iulie, a fost organizat de Consiliul Național de Rezistență al Iranului (NCRI) și Organizația Populară Mujahideen din Iran (MEK), ambele grupuri susținând răsturnarea Guvernului Iranului.

În Albania, lângă orașul Durrës, aproximativ 3.000 de membri ai organizației MEK sunt adăpostiți din 2016, în urma unei cereri din partea Statelor Unite. Oficialii iranieni consideră că membrii acestui grup sunt teroriști.

Ministerul de Externe al Iranului a negat că Teheranul ar fi fost în spatele oricărui atac cibernetic împotriva site-urilor web ale Guvernului Albaniei. "Aceasta este o decizie nesăbuită și pripită, care se bazează pe insinuări fără temei", a precizat Ministerul iranian de Externe.
 
O sursă din cadrul Agenției de Securitate Națională din Muntenegru a sugerat inițial că serviciile de securitate ruse erau suspectate de a fi în spatele atacului, deși un grup cubanez și-a revendicat ulterior responsabilitatea pentru atacul cibernetic. Rezultatele finale ale investigației, la care au participat și experți americani în atacuri cibernetice din cadrul Biroului Federal de Investigații (FBI), au condus însă către Iran.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel