Aici s-a ajuns: F-35, în sala de judecată. Un grup de organizații activiste au dat în judecată Marea Britanie pentru că furnizează Israelului piese de F-35

Darius Muresan |
Data publicării:
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

În Marea Britanie începe un proces intentat de organizații activiste pro-palestiniene care au dat în judecată guvernul Marii Britanii pentru că, în cadrul programului F-35 Lighitning II, britanicii continuă să livreze piese de avioane către Israel. Potrivit acuzelor, F-35 israeliene sunt folosite de IDF în operațiunile din Gaza.

Amintim că după masacrul de tip Holocaust din 7 octombrie 2023 IDF a lansat o operațiune majoră militară, aeriană și terestră în Fâșia Gaza, cu scopul de eliberare a ostaticilor și distrugerea grupărilor teroriste din Gaza, inclusiv Hamas, gruparea teroristă care a organizat masacrul, sau Jihadul Palestinian.

În contextul crizei umanitare care a urmat intervenției militare israeliene, mai multe organizații non-guvernamentale au acuzat IDF de genocid, în ciuda faptului că astfel de acuzații nu au fost confirmate.

Un caz similar e în Marea Britanie și implică chiar și programul avioanelor de generația a 5-a F-35 Lightning II, din care și Marea Britanie și Israelul fac parte.

 

Cu F-35 în sala de judecată. Marea Britanie a fost dată în judecată de către organizații pro-palestiniene pentru că livrează piese de avioane F-35 în programul global, piese care ajung și în Israel

 

2. F-35 Light... (f-35-israel_95521300.jpg)

F-35 Lightning II israelian. Foto: Lockheed Martin

Acuzatorii susțin că oficialii guvernamentali de la Londra au încălcat legea continuând să furnizeze piese pentru programul F-35 care ar putea fi utilizate de Israel în atacurile asupra palestinienilor din Gaza. Procesul începe mâine și a fost în pregătire aproape un an.

El a fost inițiat de organizația palestiniană pentru drepturile omului Al-Haq, cu sprijinul mai multor grupuri britanice pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch, Oxfam și Rețeaua Globală de Acțiune Juridică (GLAN), potrivit celor de la The Guardian.

Acțiunea în instanță a avut deja un impact asupra programului: În septembrie anul trecut, Marea Britanie a suspendat unele licențe de export de arme cu 90 de minute înainte de o înfățișare în instanță.

Cu toate acestea, în anunțul din septembrie, miniștrii au făcut o excepție pentru livrarea de componente către programul global al avioanelor F-35, afirmând că o astfel de întrerupere ar amenința pacea și securitatea în cadrul NATO.

În documentele depuse în instanță, guvernul britanic recunoaște că furnizarea de componente F-35 care ar putea fi utilizate de Israel încalcă propriile legi privind exporturile de armament, care interzic acordarea de licențe dacă „există un risc clar” ca armele să fie utilizate pentru a comite sau facilita o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar. Totuși, avocații guvernului spun că menținerea lanțului global de aprovizionare F-35 este de importanță capitală și că piesele nu sunt livrate direct Israelului.

 

Marea Britanie furnizează aproximativ 15% din piesele avioanelor F-35, fiind al doilea mare furnizor de piese de schimb după SUA

 

3. F-35 israe... (f-35-israel_53316900.jpg)

F-35 israelian, sursă foto: Lockheed Martin

Regatul Unit furnizează aproximativ 15% din ceea ce înseamnă azi avionul F-35, inclusiv scaune catapultabile, partea din spate a fuselajului, sisteme active de interceptare, lasere de țintire și cabluri pentru eliberarea sistemelor de armament, în principal prin British Aerospace. Marea Britanie este al doilea cel mai mare furnizor de piese de schimb pentru F-35, după SUA.

Guvernul insistă că nu este posibil să stabilească condiții privind utilizarea acestor componente, cum ar fi obligarea companiei Lockheed Martin să suspende temporar vânzările către Israel.

Avocata Jennine Walker, care reprezintă Al-Haq, a spus că este absurd ca guvernul să susțină că „pacea și securitatea” sunt un motiv valid pentru a se abate de la propriile politici privind exportul de arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel