Afinitatea lui Orban pentru China devine o problemă. Germania vrea să schimbe regulile pentru ca UE să nu mai fie „ostatica” Ungariei

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei, împreună că Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook
Viktor Orban, premierul Ungariei, împreună că Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook

Germania s-a lansat într-un atac rar la nivelul Uniunii Europene, împotriva Ungariei, acuzând Budapesta că ține statele membre „ostatice” prin dreptul la veto.

Atacul a venit chiar de la șeful diplomației de la Berlin, fără însă să numească Ungaria, dar cu referire evidentă la țara noastră vecină. Heiko Maas a acuzat faptul că ungurii blochează politica externă europeană folosindu-se de dreptul de veto. Germania vrea ca acest lucru să nu mai fie posibil în viitor.

 

Germania acuză Ungaria că ține „ostatică” politica externă a UE

 

E o referire cât se poate de clară la faptul că Ungaria a blocat o declarație împotriva Chinei, folosindu-se de dreptul de veto.

„Nu ne putem lăsa ostatici ai unor oameni care nu fac altceva decât să împiedice politica externă a UE prin dreptul la veto”, a precizat ministrul de Externe al Germaniei, citat de Reuters, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorii nemți.

Șeful diplomației germane a mers mai departe și a precizat că în aceste condiții coeziunea Europei este în pericol, precizând cât se poate de clar că „veto-ul trebuie să dispară”.

Reuters semnalează că o asemenea poziție este extrem de rară și de neobișnuită pentru diplomația germană care e conștientă de poziția sa dominantă în UE, datorită puternicei sale economii, fapt pentru care evită episoade care să o prezinte într-o poziție de forță în raport cu celelalte state membre.

 

Ungaria e tot mai apropiată de China

 

Amintim că în luna aprilie, Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene care critica noua lege chineză a securităţii în Hong Kong.

Ungaria este un beneficiar important al investiţiilor chineze.

Mai mult, Budapesta a semnat un acord cu Universitatea Fudan din Shanghai, China, prin care aceasta va deschide o filială la Budapesta.

Decizia a stârnit un val de proteste în Ungaria, guvernul Orban fiind contestat vehement pentru deschiderea acestei universități. Zeci de mii de oameni au protestat în stradă cerând ca această decizie să fie revocată. Opozanții sunt îngrijorați că prin această decizie ideologia regimului comunist chinez pătrunde atânc în Ungaria, cât și în regiune.

Conform unor documente interne difuzate pe un site de internet, Ungaria a contractat un împrumut de 1,3 miliarde de euro pe lângă Beijing pentru a finanţa lucrările, cu un cost total evaluat la 1,5 miliarde de euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel