"Acesta este un răspuns adecvat". SUA nu consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a efectua atacuri cu armament american pe teritoriul rusesc reprezintă o escaladare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA nu consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a lovi cu arme americane teritoriul rusesc reprezintă o escaladare a războiului. Acest lucru a fost declarat de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unui briefing miercuri, 5 iunie. "Rusia este agresorul, iar Rusia își desfășoară trupele la graniță pentru a ataca ținte civile. Așadar, Statele Unite vor continua să ia măsuri adecvate ca răspuns, astfel încât Ucraina să se poată apăra", a declarat oficialul.

 

Întrebat dacă SUA sunt îngrijorate de potențialele riscuri de escaladare, Miller a răspuns: "Aș spune că Vladimir Putin a escaladat în mod constant acest conflict de nenumărate ori, inclusiv aceste ultime acțiuni, iar noi credem că acesta este un răspuns adecvat".

În același timp, Miller nu a comentat distanța la care Ucraina are voie să lovească teritoriul rusesc, menționând că decizia de a permite utilizarea armelor americane a fost luată pentru a le permite ucrainenilor să se apere în fața unei situații în schimbare pe câmpul de luptă.

,,Rusia a adus echipamente militare până la granița rusă și a folosit aceste echipamente pentru a deschide focul asupra civililor din Harkov. Iar ucrainenii, în evaluarea noastră, trebuiau să fie capabili să răspundă la acest lucru în mod corespunzător. Așa că le-am dat autoritatea de a ținti ținte militare chiar peste granița rusă în acea zonă", a declarat Miller.

 

Apărarea aeriană rămâne în continuare o prioritate pentru ucraineni

 

În același timp, purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, întrebată de Voice of America, a adăugat că apărarea aeriană rămâne una dintre cele mai presante nevoi ale Ucrainei, iar Statele Unite, împreună cu aliații săi, vor depune eforturi pentru a o consolida.

,,Apărarea aeriană este ceva ce știm că este o prioritate pentru ucraineni. De aceea, le-am oferit ceea ce avem pentru a-i ajuta să se apere. Avioanele rusești, amenințările aeriene rusești - suntem conștienți că este ceva ce continuă să amenințe orașele și localitățile ucrainene", a declarat Singh.

În același timp, Singh nu a răspuns la întrebarea dacă ucrainenii ar putea lovi ținte în spațiul aerian rusesc.

,,Continuăm să afirmăm că politica noastră este că nu susținem utilizarea ATACMS pentru a lovi în adâncimea Rusiei", a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Pentagonului.

 

Ucraina nu a avut restricţii impuse în a doborât avioanele aflate în spaţiul aerian al Rusiei

 

După cum a relatat Vocea Americii, la 4 iunie, în cadrul unei ședințe de informare, John Kirby, consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, a declarat că Ucraina a avut permisiunea de a doborî avioane inamice aflate în spațiul aerian rusesc încă de la începutul războiului.

,,Vreau doar să subliniez faptul că a existat o anumită confuzie în legătură cu acest lucru. Nu a existat niciodată nicio restricție privind doborârea de către ucraineni a avioanelor inamice, chiar dacă acele avioane nu se aflau neapărat în spațiul aerian ucrainean", a declarat Kirby, răspunzând la întrebarea jurnalistului.

În Congres, la 4 iunie, președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, răspunzând la o întrebare adresată de un jurnalist al Vocea Americii, Katerina Lisunova, a declarat că, în opinia sa, actualele autorizații parțiale acordate de administrația Joe Biden forțelor armate ucrainene de a utiliza arme americane nu sunt suficiente.

Potrivit acestuia, Washingtonul ar trebui să înceteze să mai "microgestioneze efortul de război din Ucraina", iar Johnson însuși intenționează să ridice această problemă într-o discuție cu administrația de la Casa Albă.

Săptămâna trecută, Casa Albă a informat că administrația Biden a dat Ucrainei permisiunea de a lovi pozițiile rusești de pe care acestea atacă teritoriul ucrainean.

Autorizația include capacitatea de a "lansa contraatacuri direct peste graniță". Dar nu acoperă loviturile cu rază lungă de acțiune, în special cu rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 300 km. Michael Carpenter, director pentru afaceri europene în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA, a declarat acest lucru într-un interviu acordat jurnalistei Iulia Iarmolenko de la Vocea Americii.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel