Abrams ajung în sfârșit pe front. Marea întrebare: Ce impact vor avea 10 tancuri în fața celor mai fortificate linii de apărare ruse de după 1945?

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Tanc american Abrams. Foto: US Army

Ucrainenii au încheiat etapa finală a pregătirii din Germania pe tancuri americane de luptă Abrams. Astfel, în cursul acestei luni vor ajunge în Ucraina primele 10 tancuri americane Abrams din cele 31 promise de SUA.

În total aliații au promis Ucrainei aproximativ 300 de tancuri Leopard 2, Abrams sau Chellenger britanice. Până în prezent tancurile americane nu au ajuns încă pe frontul ucrainean.

Acest lucru se va schimba luna aceasta.

Potrivit publicației Politico, aproximativ 200 de militari ucraineni au efectuat faza finală a antrenamentelor pe Abrams, în poligoanele U.S. Army din Germania. Informația a fost confirmată de colonelul Martin O'Donnell, purtătorul de cuvânt al forțelor americane din Germania. 

Sursa citată amintește că Ucraina va primi primele 10 tancuri Abrams din cele 31 promise, undeva la mijlocul acestei luni. Informația e confirmată sub anonimat de surse din interiorul Departamentului Apărării de la Washington. La nivel oficial SUA au confirmat că livrarea tancurilor va fi accelerată în această toamnă, dar nu au oferit un calendar privind ajungerea Abrams pe frontul ucrainean.

 

Marea întrebare e ce impact vor avea 10 sau chiar 31 de tancuri Abrams în fața celor mai fortificate linii de apărare ruse de după 1945

 

2. Tanc Abram... (abrams-us-army-tanc-sua_79661600.jpg)

Tanc Abrams american, în timpul unor exerciții. Photo: U.S. Army via Defense Brief

Ucrainenii speră că sosirea Abrams va oferi forțelor armate ale Ucrainei un avantaj în contraofensiva începută în iunie anul curent, deși liniile de apărare ale Rusiei sunt fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Un alt oficial american, tot pentru Politico și tot sub protecția anonimatului, a precizat că M1 Abrams sunt tancuri foarte performante, dar nu ar trebui să ne așteptăm să fie un „glonț de argint” împotriva Rusiei.

Rămâne desigur întrebarea dacă puternicele tancuri americane de 70 de tone sunt suficiente în contextul în care vorbim de fortificații fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia a dezvoltat în teritoriile ocupate o linie de apărare pe care Europa nu a mai văzut-o după 1945 încoace, care se întinde pe sute de kilometri, cu teren minat, dinți de dragon, tranșee, etc. Frontul ucrainean se întinde pe 1.000 de kilometri, ucrainenii încercând străpungerea în zona de est, în Bahmut, Donbas și sud la Zaporojie unde obiectivul e ajungerea la Azov și ruperea culoarului terestru care leagă Donbasul de Crimeea.

Amintim că, așa cum preciza și DefenseRomania, săptămâna trecută generalul american Mark Milley, președintele Comitetului întrunit al șefilor Statelor Majore ale SUA, a declarat că forțele ucrainene au spart prima linie majoră de apărare a rușilor din sudul Ucrainei.

„Au rupt prima linie principală de apărare. În această linie defensivă pe care rușii au construit-o în multe luni, există câmpuri de mine, dinți de dragon și tranșee antitanc, și există o matrice complexă de pregătiri defensive. Ucrainenii luptă acum să treacă prin ea și să avanseze mai departe”, a precizat Milley într-un interviu acordat canalului iordanian Al-Mamlaka (publicat pe 25 august).

CITEȘTE ȘI: Tancurile Abrams aprobate pentru expediere către Ucraina: Se livrează variante mai vechi ale versiunii M1A1

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel