Tancurile Abrams aprobate pentru expediere către Ucraina: Se livrează variante mai vechi ale versiunii M1A1

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Un grup de tancuri M1 Abrams se află într-o zonă de așteptare după ce au fost descărcate de pe nava cargo "Resolve" în portul Anvers, la 24 aprilie 2023. Sursa Foto: U.S. Army.
Un grup de tancuri M1 Abrams se află într-o zonă de așteptare după ce au fost descărcate de pe nava cargo "Resolve" în portul Anvers, la 24 aprilie 2023. Sursa Foto: U.S. Army.

Primul lot de tancuri Abrams pe care SUA îl furnizează Ucrainei a fost aprobat pentru expediere în weekend, iar tancurile sunt în continuare în grafic pentru a ajunge la Armata ucraineană până la începutul toamnei, a declarat luni Doug Bush, șeful de achiziții al U.S. Army.

,,Ultimul lot a fost acceptat oficial de guvernul american. Deci sunt gata", a declarat Bush. Cele 31 de tancuri Abrams destinate Ucrainei - variante mai vechi M1A1 - au fost supuse de luni de zile unor lucrări de recondiționare și pregătire pentru livrare, potrivit The War Zone.

Deși tancurile sunt gata, ele trebuie încă să fie transportate peste Atlantic și trimise în Ucraina, "împreună cu toate lucrurile care le însoțesc - muniție, piese de schimb, combustibil, instalații de reparații", a spus Bush, precizând că ,,nu este vorba doar de tancuri".

Obiectivul, a spus Bush, rămâne acela de a aduce tancurile Abrams la nivel de unitate până la "începutul toamnei". El nu a precizat o dată anume.

Luna trecută, publicaţia Politico a relatat că tancurile vor ajunge pe câmpul de luptă în septembrie.

"Cred că ceea ce s-a spus este în continuare corect", a spus Bush, fără a se referi în mod special la articolul Politico. "Acel calendar este cu siguranță pe drumul cel bun".

Președintele Joe Biden a aprobat inițial livrarea tancurilor Abrams către Ucraina în ianuarie 2023. Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt principal al Pentagonului a declarat că nu există un calendar pentru o decizie privind dacă Ucraina va primi și proiectile cu uraniu sărăcit pentru aceste tancuri.

"Nu am nimic de furnizat, niciun anunț de făcut cu privire la orice tip de muniție pentru tancuri în acest moment", a declarat generalul de brigadă Pat Ryder.

În martie, guvernul britanic a dezvăluit că trimite Ucrainei muniție de tancuri de 120 mm care conține uraniu sărăcit (DU) pentru tancurile Challenger 2. 

Deși tancurile Abrams nu au sosit încă, Ucraina a folosit tancurile Challenger și tancurile Leopard 2 donate, precum și vehiculele de luptă Bradley, ultimele două sisteme fiind lăudate de un comandant al Brigăzii 47 mecanizate care le-a operat. Acesta a vorbit recent despre performanțele lor într-o bătălie din regiunea Zaporojie.

,,Am primit în dar un tanc Leopard", a spus comandantul ucrainean. ,,De fapt, este o mașină foarte puternică, cu arme foarte moderne. Sisteme optice moderne care au distrus tancul inamic - care urma să ne atace coloana", a mai spus el.

Revenit la tancurile Abrams promise de SUA, în luna mai, U.S. Army a început antrenarea ucrainenilor pe tancuri în Germania. Programul este planificat să fie finalizat până la sfârșitul verii.

Potrivit surselor publicației americane Politico, între șase și opt tancuri Abrams vor fi livrate Ucrainei în primul lot. În total, Statele Unite intenționează să trimită 31 de tancuri.

De asemenea, SUA colaborează cu aliații europeni pentru a înființa facilități de reparații şi întreținere pentru tancuri, după implicarea acestora pe câmpul de luptă.

Inițial, s-a planificat ca ''Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei'' să finanțeze transferul și achiziționarea de tancuri noi de la producător. Acum, cele care sunt planificate pentru livrare, provin din rezervele de armament ale U.S. Army.




DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel