Forțele aeriene israeliene și americane și-au demonstrat parteneriatul și puterea aeriană combinată, concentrându-se pe îmbunătățirea interoperabilității și crearea de relații cu partenerii internaționali.
În timpul exercițiului, zeci de aeronave, atât internaționale cât și israeliene, practică scenarii de luptă aer-aer și aer-sol, inclusiv cu amenințări avansate SAM, precum și scenarii de luptă aeriană.
Drapelul Albastru din acest an este primul exercițiu internațional la care participă avioane de „a cincea generație” F-35.
Exercițiul Drapelul Albastru are un impact semnificativ asupra Forțelor Aeriene, Forțelor de Apărare din Israel și Statului Israel în ansamblu. Exercițiul include peste o mie de piloți, personal tehnic și administrativ din diferite forțe aeriene, inclusiv cele mai noi avioane de luptă F-35I Adir israeliene.
Construite de Lockheed Martin, avioanele au o amprentă radar extrem de scăzută, permițându-le să opereze nedetectate adânc în interiorul teritoriului inamic, precum și să evite sisteme avansate de apărare precum rachetele S-300 și S-400, care au fost dislocate în țări precum Siria. Având capacități de asistență aeriană apropiate și o gamă masivă de senzori, piloții avioanelor au un acces inegalabil la informații în timp ce sunt în aer.
Primele nouă avioane F-35I au intrat, pe 6 decembrie 2017, în dotarea Escadrilei 140 „Golden Eagles”, cu Baza la Nevatim lângă Be’er Sheva.
În iulie 2019, Israelul a mai primit încă două F-35, ceea ce a adus numărul F-35 în forțele aeriene israeliene la 16. A fost de acord să cumpere un total de 50.
Vezi și: Avioane F-16 ale US Air Force participă la exercițiul Drapel Albastru din Israel
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News