WSJ: Printre furnizorii de muniție care iau parte la inițiativa condusă de Cehia pentru a ajuta Ucraina sunt şi aliați ai Rusiei, spun oficialii cehi

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Militari ucraineni manipulând obuze de artilerie. Sursa foto: Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Printre furnizorii de muniție care participă la inițiativa condusă de Cehia de a furniza Ucrainei obuze de artilerie se numără "unii aliați ai Rusiei", a relatat Wall Street Journal (WSJ), citând oficiali cehi sub protectia anonimatului. Președintele ceh Petr Pavel a declarat în februarie că Praga a identificat 500.000 de obuze de 155 mm și 300.000 de obuze de 122 mm în afara Uniunii Europene care ar putea fi cumpărate și trimise Ucrainei după ce fondurile necesare vor fi alocate inițiativei.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat la 12 martie că inițiativa a asigurat achiziționarea a 300.000 de obuze și a primit angajamente pentru încă 200.000.

Oficialii cehi au declarat pentru WSJ că Praga a reușit să utilizeze bunele sale relații cu multe națiuni care au stocuri mari de arme din epoca sovietică și capacitatea de a produce mai mult. Aceștia nu au precizat care aliați ruși se numără printre furnizorii de muniție implicați în această afacere.

Solicitări similare din partea SUA și a țărilor vest-europene către potențiali furnizori din Africa, Asia și America Latină au fost respinse anterior, potrivit unor oficiali occidentali citați de mass-media.

Aproximativ 20 de țări s-au alăturat până în prezent inițiativei conduse de Cehia pentru a contribui la finanțarea livrării de muniție. Germania a promis peste 500 de milioane de euro (544 de milioane de dolari), acesta fiind cel mai mare angajament asumat din rândul statelor participante, au declarat oficialii cehi.

Acționând ca un intermediar, Cehia ar fi contactat țările despre care știa că au o bună capacitate de producție sau deţin în depozite muniție compatibilă cu armele ucrainene și le-a pus în legătură cu o țară occidentală care ar fi plasat o comandă și ar fi plătit transportul.

Cehia ar fi organizat apoi tot ceea ce tine de logistica, livrările trecând fie prin interiorul propriilor granițe, fie pe teritoriul unor țări terțe, acoperind orice legătură directă între țara de origine și Ucraina, pentru a nu dezvălui Moscovei furnizorul, scrie WSJ.

"Confidențialitatea este cheia aici: Vorbim și vom vorbi cu oricine, indiferent de loialitatea sau de poziția politică a acestuia - cu foarte puține excepții, cum ar fi Coreea de Nord", a declarat Tomas Pojar, consilierul pentru securitate națională al guvernului ceh, pentru publicația menționată.

Inițiativa cehă a scos la iveală o discrepanță între prietenia afirmata in mod deschis a unor guverne față de Rusia și deschiderea acestora de a face afaceri în privat cu aliații Ucrainei, a declarat Jan Jires, ministrul adjunct al apărării.

Potrivit consilierului de securitate al lui Fiala, Tomas Pojar, proiectilele ar putea începe să ajungă în Ucraina în luna iunie.

Proiectilele de artilerie reprezintă o capacitate crucială pentru Ucraina, în condițiile în care țara se confruntă cu o lipsă acută de muniție. Întârzierile în ceea ce privește asistența militară americană, cauzate de disputele din Congresul SUA, au avut deja un impact direct pe câmpul de luptă, contribuind la pierderea orașului cheie din linia întâi Avdiivka.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel