Weekend agitat în Europa. Un nou președinte în Muntenegru. Conservatorii câștigă în Finlanda. Bulgaria - cea mai gravă criză politică de după 1990

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Partidul conservator de opoziție Coaliția Națională a câștigat alegerile parlamentare de duminică din Finlanda, iar social-democrații premierului Sanna Marin s-au clasat pe locul al treilea.

În Finlanda, liderul Partidului Coaliția Națională, Petteri Orpo, este dat deja câștigător al alegerilor.

Diferenţele de voturi ar fi în continuare şi mai mici, conform estimărilor: 20,9% pentru centru-dreapta, 20,3% pentru extrema dreaptă şi 19,7% pentru social-democraţi. 

Postul de prim-ministru îi revine în mod tradiţional liderului primului partid din Finlanda, ceea ce face ca ordinea finală să fie crucială.

 

Un nou președinte în Muntenegru, opoziția a câștigat

 

Alegerile prezidențiale au avut loc în Muntenegru duminică, 2 aprilie.

După al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Muntenegru, fostul ministru al Economiei Jakov Milatovic a obținut o victorie convingătoare. A primit peste 60% din voturi. El va fi președinte în următorii cinci ani.

Astfel, Muntenegru nu va mai fi condus de rivalul său, actualul președinte, Milo Djukanovic, care a condus țara cu scurte pauze din 1991.

Milatovic, în vârstă de 37 de ani, este un specialist în economie, unul dintre fondatorii mișcării de centru-dreapta „Europe Now”.

Printre promisiunile preelectorale ale lui Milatovic a fost aderarea Muntenegrului la UE. „În următorii cinci ani, vom conduce Muntenegru în Uniunea Europeană”, a spus el.

Totuși, în același timp, el este susținut de partide apropiate Serbiei, Rusiei și Bisericii Ortodoxe Sârbe.

De cealaltă parte, fostul președinte Djukanovic a căutat să înfrâneze influența Belgradului și a Bisericii Sârbe din Muntenegru, creând în același timp o identitate națională separată a Muntenegrului. Dar nu a fost o sarcină ușoară, aproximativ o treime din populația Muntenegrului, de 620.000 de locuitori, identificându-se ca sârbi, scrie Lemonde.

 

Bulgaria - instabilitate politică

 

Conservatorii şi liberalii sunt umăr la umăr după noile parlamentare desfăşurate duminică în Bulgaria, alegeri marcate şi de o ascensiune a taberei pro-ruse pe fondul războiului din Ucraina.

Potrivit estimărilor, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov este creditat cu un uşor avans (între 24% şi 26%) în faţa listei liberale conduse de fostul lider centrist Kiril Petkov (aproximativ 23/24%), 

De la înlăturarea lui Boiko Borisov, după un deceniu în care s-a aflat la putere, diferitele partide din Bulgaria nu reuşesc să ajungă la un acord pentru a construi o coaliţie durabilă.

Un marasm accentuat de conflictul din Ucraina, într-o societate istoric şi cultural apropiată de Moscova şi care este în prezent scindată asupra ajutorului pentru Kiev.

Tânăra formaţiune ultranaţionalistă pro-rusă Vazrajdane (Renaştere) a profitat de acest context geopolitic pentru a-şi continua ascensiunea: a obţinut între 13% şi 14% din voturi, faţă de 10% la scrutinul din octombrie.

Aceasta refuză orice livrare de arme Kievului şi apără deschis ideologia Kremlinului, la fel ca socialiştii din PSB (9%-10%), succesorul fostului partid comunist care a condus cândva ţara.

Fostul premier Borisov a avertizat împotriva unor noi alegeri. "Ar fi sinucigaş, majoritatea oamenilor cer sfârşitul instabilităţii", a avertizat Borisov, 63 de ani, venit la vot în blugi.

Cel a cărui imagine de om din popor a fost pătată de suspiciuni de corupţie a eşuat în formarea unui guvern din lipsă de aliaţi în toamna trecută, după ce a ieşit pe primul loc în alegeri.

Rivalul şi duşmanul său jurat, Kiril Petkov, 42 de ani, şi-a dorit ca Bulgaria să ajungă în sfârşit "la viaţa unei ţări europene normale" şi ca cetăţenii săi să înceteze să mai emigreze.

Dacă acest nou vot nu va fi concludent, bulgarii vor trebui să formeze iarăşi un nou guvern interimar numit de preşedintele Rumen Radev, el însuşi ferm împotriva trimiterii de arme Ucrainei.

Chiar dacă, în realitate, fabricile funcţionează la capacitate maximă de la invazia rusă şi exportă indirect muniţie prin ţări terţe, mai scrie AFP. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel