Visul rusesc în raza de acțiune a rachetelor ucrainene: Viitoarele nave ale Flotei ruse din Marea Neagră nu mai sunt în siguranţă nici în şantierele navale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Corvetă rusă din clasa Karakurt - ''Proiectul 22800'' - pe linia de asamblare în şantierul naval.
Corvetă rusă din clasa Karakurt - ''Proiectul 22800'' - pe linia de asamblare în şantierul naval.

La 4 noiembrie 2023, rachetele de croazieră ucrainene au străpuns apărarea antiaeriană rusă și au lovit corveta de tip Karakurt, care se afla pe cheiul șantierului naval. Au avut loc o serie de explozii și avarii cel serioase ale navei. Nava (un Askold proaspăt finalizat, potrivit unor surse ucrainene) se afla la șantierul naval Zaliv, în partea de est a Crimeei. Unde se construiesc în prezent cele mai mari nave rusești.

Navele de tip ''Proiect 22800'' sau Karakurt sunt clasificate în Occident drept corvete, iar în Rusia drept nave mici cu rachete. Pierderea sau avarierea uneia dintre acestea este cu siguranță dureroasă, mai ales că era vorba de o navă nouă, care își încheia testele și care urma să fie parte din Flota rusă a Mării Negre.

Printre punctele forte ale acestui tip de nava se număra capacitatea de a transporta opt rachete de croazieră Kalibr. Cu toate acestea, nu este o pierdere care să afecteze în mod semnificativ soarta războiului din Ucraina sau starea marinei rusești în ansamblu.

Cu toate acestea, atacul a arătat că forțele aeriene ucrainene sunt capabile să lovească peninsula Kerci, situată în estul Crimeei, și șantierul naval de acolo. Locul unde se construiesc două dintre cele mai așteptate nave de ale flotei rusești,se arata într-o analiză a publicaţiei Defence24.

De la începutul deceniului trecut, Rusia a încercat să schimbe fața forțelor sale armate, inclusiv a marinei. Era deja clar la vremea respectivă că unitățile încă construite de URSS nu vor dura la nesfârșit și că valoarea lor de luptă era în declin - atât din cauza vârstei lor, cât și a tehnologiei militare.

S-a decis să se facă schimbări folosind soluții importate din Occident, iar în 2011 Moscova a semnat un contract cu Parisul pentru două portelicoptere de tip Mistral. Acordul a provocat o serie de nemulţumit în rândul vecinilor Rusiei, amintindu-se de recenta agresiune împotriva Georgiei.

Au existat proteste și din partea americanilor, care au subliniat că este vorba de o vânzare de arme ofensive de către o țară NATO către o țară cu "standarde democratice scăzute". Cu toate acestea, vânzarea, în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, a avut loc.

A fost suspendată doar de prima agresiune rusă împotriva Ucrainei, în 2014. Navele cu nume proprii "Sevastopol" și "Vladivostok" au fost finalizate, dar deja pentru Egipt, unde servesc astăzi sub numele de ENS "Gamal Abdel Nasser" și ENS "Anwar El Sadat".

Rușii, care au comandat navele Mistral în 2011, deoarece au crezut că vor ajunge singuri la soluțiile tehnice potrivite abia peste 10 ani, au rămas cu o problemă nerezolvată. În consecință, au început rapid să lucreze la un tip de portelicopter. Planul era de a construi două ambarcațiuni numite "Priboy" și "Avalanche", care au fost redenumite ulterior "Ivan Rogov" și "Mitrofan Moskalenko".

Navele urmau să fie de aproape de două ori mai mari decât Mistral, egalând astfel cele mai mari nave din lume din această clasă, navele americane Wasp și chinezești Type 075.

Navele urmează să poată transporta până la 75 de vehicule blindate, 900 de pușcași marini, patru ambarcațiuni de debarcare mici, 21 de elicoptere construite de Kamowa, inclusiv varianta navală Ka-52K și un elicopter de transport Ka-65.

În 2020, a fost semnat contractul pentru construcția acestora și au fost puse chilele. Astfel, construcția lor a durat deja trei ani și, conform planului, ambele nave ar trebui să fie finalizate în 2026 (prima) și 2027.

Și, în cele din urmă, cea mai importantă informație: ambele nave sunt construite la șantierul naval Zaliv din Crimeea. Acolo unde corveta Askold a fost distrusă la 4 noiembrie. Navele auxiliare ale flotei sunt, de asemenea, construite la șantierul naval Zaliv de mai mulți ani, inclusiv două petroliere de flotă din cadrul Proiectului 23131, o a doua corvetă de tip Karakurt, precum și o serie de nave auxiliare mai mici.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel