F-16 pentru Ucraina? Olanda dă speranțe Kievului pentru avioanele pentru care negociase și România în trecut

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16AM al Forțelor Aeriene Regale Olandeze decolează de la Baza Aeriană Leeuwarden, Țările de Jos
Un F-16AM al Forțelor Aeriene Regale Olandeze decolează de la Baza Aeriană Leeuwarden, Țările de Jos

Olanda contribuie la furnizarea de arme și vehicule grele către Ucraina, dar acum ministrul olandez de externe spune că Țările de Jos ar putea „lua în considerare” o posibilă cerere ucraineană pentru avioane de vânătoare F-16. Cert e că F-16 nu e un subiect tabu în Olanda.

 

Echiparea Armatei ucrainene cu avioane de vânătoare ”cu tehnologie NATO” a fost până acum un subiect tabu pentru toate cancelariile occidentale. La începutul invaziei, Polonia a refuzat chiar să gireze o operațiune de livrare a aeronavelor poloneze MiG-29 către Kiev. SUA și aliații erau preocupați să nu riște o confruntare cu Rusia.

Ulterior, poziția SUA a devenit mai flexibilă și Camera Reprezentanților a adoptat, în iulie 2022, un amendament care permite piloților ucraineni să vină în Statele Unite pentru a se antrena pentru pilotarea „aeronavelor cu aripi fixe și a altor platforme adecvate pentru luptele aer-aer”, cum ar fi F-15 și F-16.

Deși Ucraina a cerut mai degrabă întărirea forțelor sale terestre, se pare că surpriza ar putea veni de la Olanda.

Pe 18 ianuarie, cu o zi înaintea unei întâlniri a Grupului de contact pentru sprijinul Ucrainei de la Ramstein, Germania, ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat că Țările de Jos ar „lua în considerare” o posibilă cerere ucraineană pentru avioanele multirol americane F-16.

Oficialul olandez spune că „nu există tabuuri” pe acest subiect, scrie publicația Opex360, care reamintește că Forțele Aeriene Olandeze sunt în plin proces de înlocuirea aeronavelor F-16 cu avioanele de generația a 5 a F-35.

Rămâne de văzut dacă aceste F-16 pot satisface cu adevărat nevoile ucrainene, mai ales că transformarea lanțului logistic aferent aeronavelor americane necesită modificări importante la nivelul infrastructurii militare ucrainene.

 

România a purtat discuții cu Olanda pentru achiziția avioanelor F-16 olandeze 

 

2. Avioane de... (f-16-olanda_80751100.jpg)

Avioane de tip F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Ministerul Apărării al Regatului Țărilor de Jos

Înainte ca țara noastră să semneze contractul pentru cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia, România s-a interesat și de F-urile Olandei.

Acest lucru a fost confirmat la finalul anului trecut de Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării. 

„Principalul argument (n.r. - în achiziția celor 32 de avioane second hand F-16 Fighting Falcon din Norvegia) e că nu ai de unde cumpăra avioane noi în acest moment. Noi a trebuit să negociem cu foarte multe țări pentru avioane second hand. Am avut la un moment dat discuții cu Olanda, dar ei puteau să își elibereze o escadrilă abia peste doi ani, când urmau să primească avioane noi”,  preciza Dîncu.

Olandezii au achiziționat o flotă de 213 F-16, începând cu 1979, iar avioanele originale F-16A/B au fost supuse programului de modernizare Mid-Life Update (MLU) începând cu 1998, primind în acest proces denumirea neoficială F-16AM/BM. Acest lucru oferit avioanelor capacități similare cu standardul F-16C/D Block 50/52 al Forțelor Aeriene SUA.

CITEȘTE ȘI: România caută centre pentru pregătirea piloților de F-16. Șeful Armatei a discutat în Portugalia despre continuarea programului

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel