România caută centre pentru pregătirea piloților de F-16. Șeful Armatei a discutat în Portugalia despre continuarea programului

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command
Pilot de vânătoare român, în timpul unei misiuni la manșa unui avion de tip F-16 Fighting Falcon al Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: NATO Allied Air Command

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat o vizită în Portugalia, la invitația omologului său Antonio Manuel Fernandes da Silva Ribeiro. Aici, discuțiile s-au axat inclusiv pe pregătirea piloților de F-16.

Potrivit unui comunicat al MApn, emis către DefenseRomania, discuțiile s-au axat pe programul comun dintre trupele portugheze dislocate în țara noastră și cele române, dar și despre programul de instruire al piloților.

„Agenda de discuții s-a circumscris dinamicii situației de securitate din estul Europei, programului comun al militarilor români și portughezi în țara noastră, precum și continuării pregătirii în Republica Portugheză a unor piloți și a personalului tehnic de sprijin din Forțele Aeriene Române”, anunță Ministerul Apărării.

Acest lucru a fost confirmat și de generalul Petrescu, șeful Armatei române, pe pagina personală de Facebook.

„Am discutat, în principal, despre programul comun cu trupele portugheze dislocate în țara noastră și continuarea pregătirii unor piloți români de către partea portugheză”, a transmis generalul Petrescu.

România și Portugalia au o relație foarte strânsă în ceea ce privește cooperarea militară. 

Țara noastră a achiziționat prima escadrilă de F-16 Fighting Falcon din Portugalia, escadrilă formată din 17 avioane. Totodată, Portugalia a implementat programe de instruire pentru piloții noștri.

 

Marea provocare după achiziția celor 32 de avioane F-16 din Norvegia va fi pregătirea piloților

 

2. Avioane F-... (f-16-romania-avioane-f-16_74197800.jpg)

Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN

Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în România în 2023.

Amintim că recent fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu a declarat că există discuții pentru pregătirea piloților cu diferite state precum Portugalia, SUA, Germania, însă numărul locurilor în școlile de instruire e limitat și, bineînțeles, și națiunile aliate gazdă au programele lor de pregătire.

România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, pentru 388 de milioane de euro.

Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.

CITEȘTE ȘI: România are piloți de F-16 pentru prima escadrilă. Problema pentru următoarele 32 de avioane nu sunt banii pentru pregătirea piloților

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel