Veterani sovietici: Statele Unite nu s-au retras, ci au fugit din Afganistan

DefenseRomania Team |
Data publicării:

"Părea Saigon, nu Kabul", comentează vineri pentru EFE Anatoli Matviiciuk, fost responsabil rus din serviciile de informaţii, referindu-se la retragerea trupelor americane din Kabul. Mulţi veterani sovietici ai războiului din Afganistan sunt de părere că Washingtonul i-a lăsat de izbelişte pe afgani, notează agenţia de presă spaniolă.

"Este o diferenţă de la cer la pământ între retragerea sovietică şi cea americană. Noi ne-am retras ordonat, ei au fugit. Una din două, fie nu controlau situaţia şi nu ştiau ce făceau, fie au provocat intenţionat haosul", insistă Matviiciuk, potrivit Agerpres.

Armata sovietică a invadat ţara central-asiatică în 1979 şi a abandonat-o 10 ani mai târziu şi după ce pierduse 15.000 de militari.

"SUA se aflau deja în Pakistan. Noi le-am luat-o înainte şi am impus lideri prosovietici. Nu aveam de ales. Eram în plin Război Rece", explică Serghei Bobreţov, care a făcut parte din Forţele Aeropurtate la începutul invaziei sovietice.

SUA i-au înarmat pe mujahedini pentru a se răzbuna pentru sprijinul acordat de sovietici Viet Congului, în războiul din Vietnam, scrie EFE. Temându-se de ce e mai rău, noul lider sovietic Mihail Gorbaciov a ordonat retragerea. Doi ani mai târziu, URSS a dispărut.

"De când s-au semnat acordurile de la Geneva, nu am mai participat la acţiuni militare. Retragerea a fost graduală", a explicat Matviiciuk, care avea între atribuţii distrugerea caravanelor cu arme şi muniţii care veneau din Pakistan.


Retragerea a fost coordonată cu guvernul afgan

 

"Am cedat puterea autorităţilor locale şi am predat garnizoanele armatei şi poliţiei. Le-am lăsat şi o parte din armament", a explicat el.

Nu toţi afganii au respectat acordul. Mujahedinii nu l-au acceptat niciodată şi au încercat să obstrucţioneze retragerea sovietică, ce a început în mai 1988 şi s-a încheiat, după o pauză, în februarie 1989. Câteva sute de militari sovietici au murit în timpul retragerii.

"A trebuit să efectuăm câteva operaţiuni speciale pentru a-i pedepsi pe rebeli", spune Matviiciuk.

Podul Prieteniei, care separă şi în ziua de azi Uzbekistanul de Afganistan, a fost locul ales pentru retragere. "Am defilat cu drapelele noastre. Multe părinţi au venit la frontieră pentru a-şi întâmpina rudele", îşi aminteşte Ivan Litvinov, sergent de artilerie.

Din acest motiv, Litvinov consideră "nedemn" de o mare putere comportamentul SUA pe aeroportul din Kabul. "M-a surprins modul în care şi-au abandonat bazele, şi-au distrus armamentul, s-au urcat în avion şi au plecat. Pentru noi aşa ceva este inadmisibil. Nu poţi să-i abandonezi pe cei care te sprijină. SUA şi-au asumat o responsabilitate. Este de neconceput", a conchis el. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel