Ungaria este singura țară UE care blochează un alt pachet de sancțiuni anti-ruse și tergiversează aderarea Suediei la NATO. Concluzia vine de la sine

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook
Premierul ungar Viktor Orban, aranjând cu grijă steagul rus, alături de președintele rus Vladimir Putin, în 2015, în timpul unei vizite a președintelui rus la Budapesta. Foto: Viktor Orban @OfficialFacebook

Comisia Europeană și țările membre ale Uniunii Europene lucrează de mult timp la adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse din cauza invaziei Ucrainei.

Pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei era programat să fie aprobat pe 24 februarie, pentru a marca simbolic doi ani de la începerea invaziei Rusiei împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, Ungaria blochează în prezent aprobarea pachetului.

Site-ul Politico a relatat că la întâlnirea ambasadorilor țărilor UE, doar Budapesta nu a susținut cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni. „Ungaria solicită mai mult timp pentru a evalua pachetul de sancțiuni”, arată publicația.

Politico notează că guvernul ungar se opune mai multor sancțiuni, deoarece se teme că acestea vor afecta și energia nucleară, iar Budapesta își extinde singura centrală nucleară Paks cu ajutorul Rosatom-ului. Cu toate acestea, subiectul centralei nucleare pare să fie doar o justificare.

Potrivit informațiilor disponibile, noul pachet de sancțiuni nu ar trebui să afecteze energia nucleară. Dimpotrivă, se referă în principal la interzicerea exportului de tehnologie în Rusia. Prin urmare, pachetul de sancțiuni include și companii chineze și indiene.

Financial Times a remarcat că Budapesta nu a fost de acord cu sancțiunile împotriva companiilor chineze.

Diplomații de la Bruxelles și-au exprimat speranța că cel de-al 13-lea pachet de sancțiuni va fi aprobat în final până cel târziu pe 24 februarie 2024. Subiectul va face, de asemenea, subiectul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE pe 19 februarie.

 

Budapesta are o problemă și cu aderarea Suediei la NATO

Foto ilustrativ: Viktor Orban în Parlamentul Ungariei

FIDESZ-ul a lui Orbán a ignorat ședința parlamentului privind aderarea Suediei la NATO.

Astfel, pe 5 februarie, deputații din partidul de guvernământ FIDESZ nu au participat la ședința extraordinară de luni a parlamentului ungar privind intrarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică inițiată de opoziție.

Până la urmă, nu s-a votat deloc ratificarea intrării Suediei în NATO, deoarece președintele a declarat că parlamentul nu are cvorum. Doar 51 de parlamentari s-au prezentat în parlamentul de 199 de membri la aprobarea programului întâlnirii.

Opoziția a descris gestul puterii ca fiind unul jenant.

Mai mult, deputatul de opoziție Agnes Vadai, a spus că premierul Viktor Orbán servește interesele președintelui rus Vladimir Putin. „Orbán vrea să-i facă pe plac lui Putin și dăunează unității NATO”, a spus  Agnes Vadai.

Ungaria este ultima țară membră a Alianței care nu a ratificat încă intrarea Suediei în NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel