Ungaria blochează planul UE de sprijin militar pentru Ucraina. Cere, la schimb, scoaterea OTP Bank de pe lista de sancțiuni a Kievului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sură foto: Peter Szijjarto - Official Facebook
Sură foto: Peter Szijjarto - Official Facebook

Miniștrii de externe s-au întâlnit joi la Bruxelles și au discutat pentru prima dată o propunere de a aloca cel puțin 5 miliarde de euro pe an în următorii patru ani. Fondurile ar urma să fie utilizate pentru cumpărarea și donarea de arme Ucrainei, dar și pentru antrenamentul trupelor ucrainene.

Politico scrie că Ungaria s-a opus din nou încercării UE de a crea un fond pe termen lung de până la 20 de miliarde de euro pentru a sprijini armata ucraineană.

La reuniunea miniștrilor de externe din UE, Ungaria a spus că va bloca planul până când Ucraina va elimina banca ungară OTP de pe lista sa de „sponsori ai războiului”.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a declarat că până la eliminarea OTP, Budapesta nu va aproba alocarea de fonduri pentru Instrumentul european de pace (European Peace Facility), un fond pe care Bruxelles-ul îl folosește pentru a sprijini furnizarea de arme Ucrainei.

„Nu putem negocia noi angajamente financiare în cadrul Fondului european de pace până când problema OTP nu va fi rezolvată”, a spus Szijjártó.

Până acum, UE a alocat aproximativ 4 miliarde de euro pentru fond după invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Oficialii de la Bruxelles doresc să creeze o sursă mai stabilă de bani pentru a evita nevoia de a avea în mod constant conversații dificile despre completarea fondului. Aceste planuri fac parte dintr-un efort occidental mai amplu  de a oferi Ucrainei „garanții de securitate” mai permanente , așa cum s-a discutat la recentul summit NATO din Lituania.

Ungaria este singurul stat din UE care a sprijinit indirect acțiunile Federației Ruse, încă de la începutul războiului din Ucraina. Budapesta a avut de obiectat la aproape toate deciziile adoptate la nivelul UE, fie că a fost vorba de impunerea unor sancțiuni Rusiei, fie atunci când s-a discutat sprijinirea Kievului cu fonduri și echipamente militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel