O reuniune a summit-ului Visegrad 4, anulată din cauza boicotului ceh împotriva Ungariei. Polonia pregătea o măsură similară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Viktor Orban Facebook
Sursă foto: Viktor Orban Facebook

Una dintre întâlnirile summit-ului celor Patru state membre ale formatului Visegrad - președinții parlamentelor - a fost anulată din cauza faptului că cehii au decis să o boicoteze din cauza Ungariei, care menține o poziție apropiată față de Rusia.  

Președintele Camerei inferioare a Parlamentului ceh, Marketa Pekarova-Adamova, și președintele Senatului, Milos Vystrcil, au refuzat să stea la aceeași masă cu partea maghiară, motiv pentru care Slovacia, țara care găzduiește summitul, a fost nevoită să anuleze întâlnirea, relatează Euractiv.

Potrivit publicației cehe Seznam Zprávy, șefii Senatului și Seimului, cele două Camere ale legislativului polonez, plănuiau și ei un boicot.

Președintele parlamentului unicameral al Ungariei, László Kever, și-a exprimat regretul față de anularea întâlnirii, spunând că remarcile colegilor cehi despre Ungaria „sunt lipsite de respect, nu corespund faptelor și pun în discuție dreptul guvernului maghiar de a conduce politici în conformitate cu interesele naționale ale Ungariei”. 

Trebuie spus că premierul ceh Petr Fiala va merge, totuși, la summitul V4 programat pentru 24 noiembrie. 

Pentru el, acesta va fi primul summit Visegrad Four de la preluarea mandatului. "Cred că nu este un secret pentru nimeni că abordarea Ungariei este foarte diferită de politica altor țări din Visegrad. Cu toate acestea, iar acest lucru este important, dialogul nostru a condus la o Ungarie care să susțină toate deciziile cheie la nivelul UE", a spus Fiala.

După cum notează publicația, acesta nu este primul astfel de caz - în martie, Slovacia a trebuit să anuleze o reuniune a miniștrilor apărării de la Visegrad, după ce miniștrii polonez și ceh au decis să nu participe.

Zilele trecute, ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a criticat încă o dată sancțiunile UE împotriva Rusiei și a spus că liderii care au susținut aceste măsuri ar trebui să demisioneze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel