Un satelit militar de spionaj al Rusei, recent lansat, a eșuat și s-a prăbușit de pe orbită (Video)

Gheorghița Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansarea satelitului rusesc Kosmos-2551, care ulterior s-a prăbușit de pe orbită. Sursă foto: Captură YouTube
Lansarea satelitului rusesc Kosmos-2551, care ulterior s-a prăbușit de pe orbită. Sursă foto: Captură YouTube

În dimineața de 20 octombrie, satelitul rusesc Kosmos-2551 a ieșit de pe orbită și s-a prăbușit pe Pământ, arzând într-o minge de foc strălucitoare reperată de mulți observatori din Vestul Mijlociu (Midwest) al SUA, a informat publicația Space.com.

Societatea Americană de Meteori (AMS) a postat imagini surprinse de observatori, inclusiv un videoclip spectaculos de 27 de secunde primit de la Brian Stalsonburg, în care este surprins momentul intrării satelitului în atmosferă și aprinderii acestuia.

Youtube video image

Satelitul s-a transformat într-o minge de foc la miezul nopții, în jurul orei 12:43 a.m. EDT (Eastern Daylight Time - ora zonei de est a SUA), potrivit AMS, lăsând puține îndoieli cu privire la natura sa.

Ora 12:43 am EDT este "ora exactă prezisă, când Kosmos-2551 a trecut peste regiune și în fereastra de incertitudine temporală de reintrare dată de Space Force (Forța Spațială a SUA). Așa că, am concluzionat că ID-ul Kosmos-2551 este solid", a postat pe Twitter astronomul și urmăritorul de sateliți, Jonathan McDowell, care lucrează la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

 

Satelitul spion rusesc a eșuat la scurt timp după lansare

 

Kosmos-2551 este un satelit de recunoaștere rusesc, lansat cu o lună și jumătate în urmă, pe 9 septembrie, care se pare că a eșuat la scurt timp după aceea. Satelitul nu și-a ajustat nicio dată orbita de la decolare, a precizat McDowell pe Twitter (18 octombrie), menționând că era de așteptat să reintre în atmosfera Pământului a doua zi.

Căderea satelitului, probabil, nu a amenințat pe nimeni, deoarece la masa de aproximativ 500 kg, nu se așteaptă ca acesta să ajungă la sol, a adăugat McDowell într-un alt tweet pe 18 octombrie.

Astfel de incidente devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce umanitatea lansează tot mai mulți sateliți pe orbită. Acest boom de sateliți îi preocupă pe mulți experți, care subliniază că este nevoie de acțiuni pentru a se asigura că problema deșeurilor spațiale nu scapă de sub control, precizează publicația Space.com.

 

Satelitul avea întrebuințare militară

 

Comentariul autorului: Satelitul Kosmos-2551 avea destinația militară și trebuia să înlocuiască satelitul experimental de recunoaștere Kosmos 2525, care s-a prăbușit pe 1 aprilie 2021, după o misiune de trei ani.

Kosmos-2551 este primul din seria de sateliți de mici dimensiuni denumită Razbeg, a Ministerului rus al Apărării, destinată cercetării suprafeței Pământului prin mijloace optice și electronice de înaltă rezoluție, inclusiv în benzile radar și de radiofrecvență. Lansarea sa era planificată pentru 23 iulie, amânată pentru 24, iar apoi pe 25 iulie, satelitul fiind în cele din urmă lansat pe 9 spetembrie, la ora Moscovei 22:59.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel