Un nou partener pentru refacerea flotei. Ucraina va construi nave de luptă și cu Danemarca

Cătălin Costea |
Data publicării:
MPV 80, sursă foto: KERSHIP
MPV 80, sursă foto: KERSHIP

Potrivit informațiilor publicate pe 18 decembrie, pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Infrastructurii din Ucraina, la aceeași dată a fost semnat un memorandum cu Ministerul Apărării din Regatul Danemarcei privind cooperarea în dezvoltarea și consolidarea potențialului maritim al Ucrainei. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale efectuate în Ucraina de către ministrului danez al apărării, Trine Bramsen.

Principalul aspect cuprins în memorandum este proiectul de construcție a navelor de luptă multirol, a căror producție va fi localizată complet în Ucraina, în timp ce peste 50% din volumul comenzilor va reveni, de asemenea, întreprinderilor ucrainene.

 „Ucraina are un mare potențial pentru dezvoltarea construcțiilor navale – inclusiv accesul la cele mai mari râuri navigabile din Europa de Est, o infrastructură portuară dezvoltată și, cel mai important, capacitatea disponibilă de construcție navale", a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Alexander Kubrakov.

“Viitoarele nave ucraineano-daneze vor fi construite la o uzină din Ucraina, folosind experiența avansată de proiectare a partenerilor noștri danezi, precum și echipamente de ultimă generație. Sper să dezvoltăm cooperarea noastră cu Regatul Danemarcei, în special în proiecte de înaltă tehnologie", a mai precizat Kubrakov.

Proiectul va fi implementat cu sprijinul guvernului danez și al Agenției daneze de credit pentru export (EKF), având ca primă țintă construcția primei nave de luptă MPV80. Nava va fi proiectată de companii daneze conform cerințelor clientului și  urmează să fie finalizată până în 2024. Acesta va putea îndeplini sarcini multiple, inclusiv misiuni de căutare-salvare, fiind prevăzută cu echipamente specializate moderne și performante, furnizate de producătorii danezi.

2. -imagine fara descriere- (mpv80_73782200.jpg)

 

Ucraina implementează în paralel cu cooperarea cu Danemarca și acordul cu Marea Britanie pentru nave de război

 

În comunicatul transmis se precizează că, la solicitarea președintelui Zelenski, ministerele economiei și infrastructurii din Ucraina au lansat un program de refacere a mijloacelor și infrastructurii necesare Forțelor Navale ucrainene, care prevede construcția în următorii cinci ani a navelor de luptă maritime și fluviale, vehiculelor necesare și chair a aeronavelor destinate flotei.

În paralel, Ucraina acționează pentru implementarea acordului cu Marea Britanie, care prevede o finanțare de aproximativ 2,25 miliarde de dolari până în 2030, pentru achiziționarea a două nave antimină, construirea în comun a unei fregate multirol, construirea în comun a opt nave purtătoare de rachete, livrarea și modernizarea sistemelor de armament pe navele ucrainene existente, consultanță și asistență tehnică în dezvoltarea infrastructurii maritime împreună cu furnizarea de echipamente pentru construcția bazelor navale din Berdyansk și Ochakiv.

În ceea ce privește navele destinate Serviciului Graniței de Stat - din cadrul ministerului de interne - Ucraina a ales să aibă ca partener principal Franța. În termeni generali, programul prevede acordarea de împrumuturi în valoare totală de 153, 4 milioane de dolari, de către guvernul francez și de către unele bănci europene, pentru construcția de nave franceze cu localizarea unei părți a producției în Ucraina. În total, polițiștii de frontieră ucraineni vor primi 20 de vedete de patrulare, dintre care 15 vor fi construite în Franța, iar cinci în Ucraina, la șantierul din Nikolaev. Livrarea acestora din urmă se dorește să aibă loc cel târziu la sfârșitul anului 2023.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel