Victoria lui Trump în 2024 ar putea echivala cu înfrângerea Ucrainei? Fost șef NATO: Mă tem de o catastrofă geopolitică

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: White House
Foto: White House

Anders Fogh Rasmussen, fostul șef al Alianței Nord Atlantice are o viziune sumbră cu privire la rolul lui Trump în războiul dus de Rusia în Ucraina.

Deși pe termen lung îl vede pe Trump în tabăra pierzătorilor, fostul înalt oficial NATO crede că Trump nu și-a spus ultimul cuvânt pe scena politică internațională, relatează Politico.

Trebuie spus că Anders Fogh Rasmussen este unul dintre cei mai importanți consilieri ai guvernului de la Kiev și încearcă din această poziție să determine decidenții de la Washington și din capitalele europene să furnizeze Armatei ucrainene arme mai multe și mai performante pentru ca Ucraina să poată învinge Rusia.

Poate părea contraintuitiv să ne temem mai mult de candidatura lui Trump decât de revenirea lui la putere, dar Rasmussen se teme de ce e mai rău în cazul unei candidaturi din partea lui Trump - simpla participare a fostului președinte american ar putea sabota războiul din Ucraina, crede Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Donald Trump

Câștigând alegerile primare republicane pentru președinția SUA, Trump ar putea spulbera frontul bipartizan în favoarea Ucrainei, se teme Rasmussen.

De altfel, Trump a fost direct cu privire la opiniile sale despre invazia Rusiei, lăudându-l pe Putin în primele zile ale războiului, pe care îl consideră un strateg inteligent și sugerând recent că Ucraina ar fi trebuit să cedeze invadatorului „teritoriile de limbă rusă”.

Rasmussen spune că politica lui Trump referitor la Ucraina ar echivala cu recunoașterea pretențiilor Rusiei.

„Eu numesc o catastrofă geopolitică dacă Trump ar fi nominalizat, pentru că în campanie influența lui ar fi distructivă”, spune Rasmussen.

Practic, Trump ar ”contamina” cu ideile sale o parte mult mai mare din electorat și ar face mai dificilă asigurarea sprijinului Congresului pentru război.

Deja sondajele de opinie arată „o slăbire a sprijinului pentru Ucraina” în Statele Unite.

Iar numirea lui Trump ar putea accelera acest lucru, susține Rasmussen.

„Sper cu adevărat că republicanii vor acționa concertat”, spune el. „Sper, aș spune nu numai dintr-o perspectivă europeană, ci și dintr-o perspectivă globală, că republicanii vor nominaliza un candidat care este mult mai atașat de conducerea globală americană decât Trump și trumpiștii”.

 

Cine ar putea fi o variantă la Trump

 

Donald Trump și vicepreședintele SUA, Mike Pence

Există doar câțiva candidați cu șanse reale la cursa republicană care se potrivesc acestei descrieri.

Cel mai promițător ar putea fi Mike Pence, fostul vicepreședinte care se poziționează pentru un sprijin masiv pentru Ucraina și a denunțat „apologeții” Rusiei în propriul său partid.

Nikki Haley, fostul ambasador al Națiunilor Unite, a susținut acordarea armelor de care are nevoie Ucrainei și descrie războiul Ucrainei ca pe o luptă pentru libertate.

Principalul rival republican al lui Trump, guvernatorul Ron DeSantis al Floridei, are aceleași idei trumpiste în privința Ucrainei, denunțând ceea ce el numește „politica de cec în alb” a lui Biden de ajutor militar și spunând că soarta regiunilor de graniță ale Ucrainei nu ar trebui să fie o preocupare primordială a SUA. DeSantis a descris războiul sălbatic de agresiune al Rusiei drept o „dispută teritorială”.

Însă Partidului Republican nu îi lipsesc susținătorii pentru Ucraina. Sunt o mulțime, scrie Politico, dar, la fel ca liderul minorității din Senat, Mitch McConnell, aceștia au avut tendința să fie mai puțin vocali când vine vorba de cheltuieli financiare și militare. Unul dintre susținătorii de neclintit ai Ucrainei, Mitch McConnell i-a asigurat pe liderii europeni la Conferința de Securitate de la München de luna trecută că liderii republicani apreciază o „alianță transatlantică solidă” – orice ar spune alte voci.

Totuși, există un decalaj pronunțat cu privire la Ucraina: un sondaj Gallup publicat în februarie, a constatat că 81% dintre democrați doreau ca Ucraina să-și recupereze teritoriile  pierdute chiar și cu riscul de a prelungi războiul, față de 53% dintre republicani.

Doar 10% dintre democrați credeau că Statele Unite au făcut prea mult pentru a sprijini Ucraina, în timp ce aproape jumătate dintre republicani au considerat că sprijinul american a mers prea departe.

Evident, părerile electoratului sunt puternic influențate de discursul liderilor săi, aici Trump și acoliții săi având un rol cât se poate de pregnant.

Acestea sunt consecințele de a lăsa oameni precum Trump și Tucker Carlson, de la Fox News, care este cel mai caustic antagonist american al guvernului ucrainean, să devină cele mai puternice voci de dreapta în cea mai arzătoare problemă de securitate a momentului, mai scrie publicația americană.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel