Un al doilea lot de sisteme S-400 pentru Turcia? Moscova anunţă că negocierile cu Ankara sunt în curs de finalizare

Cristian Soare |
Data publicării:

Șeful principalei agenții de export de armament şi tehnică militară din Rusia - Rosoboronexport - a anunțat că Moscova poartă ultimele consultări cu Ankara pentru încheierea unui acord care presupune livrarea  unui al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400 către Turcia, a informat marți agenția rusă de presă TASS.

CEO-ul Rosoboronexport, Alexander Mikheiev, a declarat reporterilor, în timpul expoziției internaționale de tehnică militară MAKS-2021, că Rusia se așteaptă să încheie negocierile cu Turcia pentru semnarea unui nou acord pentru un al doilea lot de sisteme de rachete antiaeriene S-400, în următoarele luni. 

"Sunt în curs consultări finale, a fost pus la punct un model financiar, precum și un program de cooperare tehnică în cadrul proiectului", a adăugat Miheiev.

Achiziția S-400 de către Ankara în 2017 a generat o lungă şi continuă stare de tensiune diplomatică între Turcia şi Statele Unite, deoarece Washingtonul consideră că achiziționarea acestor sisteme ruseşti reprezintă un risc major pentru apărarea și interoperabilitatea la nivelul NATO.

După livrarea primului sisteme S-400 în Turcia, în iulie 2019, Washington a decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter în cadrul căruia companiile turcești din industria aeronautică au jucat un rol destul de important prin construirea şi furnizarea mai multor componente.

Pe lângă această excludere, cea ’’mai puternică lovitură’’ pe care Washington a dat-o Ankarei a fost anularea contractului de achiziţie pentru cele 100 de avioane F-35 care trebuiau să ajungă la Forţele Aeriene Turce – decizie care a determinat industria turcă de apărare să investească masiv în construirea propriului avion de luptă de generația a V-a TF-X.

 

Administrația Trump a sancționat Turcia pentru cumpărarea de sisteme S-400

 

Sfârşitul anului 2020 a adus pentru Turcia un pachet de sancţiuni din partea Statelor Unite, o decizie mult aşteptată, ca urmare a unui lung şir de solicitări înainte de Washington ca Ankara să nu dispună testarea sistemul rusesc S-400. Sancțiunile impuse sunt în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export americane către SSB şi îngheţarea activelor, precum şi restricţii de viză pentru Ismail Demir, şeful agenţiei turce. Cu alte cuvinte, de acum înainte, Washingtonul se va abține să îi acorde orice licență de export Turciei. Sancţiunile au venit la aproape trei ani de zile de cânt Moscova şi Ankara au bătut palma pentru acest tip de sisteme.

 

Rezolva dezacordurile Ankarei cu Washingtonul ţine de renunţarea la sisteme de apărare aeriană rusești S-400

 

În aprilie, Statele Unite au trimis o notificare oficială Turciei privind excluderea sa din noul memorandum de înțelegere F-35 (MOU) după achiziționarea sistemului rus antirachetă S-400.

Pentagonul a informat guvernul turc cu privire la eliminarea sa din noul acord încheiat între cele opt țări din consorțiul F-35, care înlocuiește efectiv Memorandumul de Înțelegere din 2006 din care făcea parte și Ankara.

Semnatarii noului acord sunt SUA, Australia, Marea Britanie, Italia, Olanda, Canada, Norvegia și Danemarca.

Departamentul de Apărare al SUA nu a comentat noul Memorandum de Înțelegere, dar a confirmat că procesul de expulzare a Turciei din consorțiul F-35 este în derulare din iulie 2019.

În martie, ambasadorul SUA în Turcia, David Satterfield, a declarat că singurul mod prin care Ankara ar putea rezolva dezacordurile sale cu Washingtonul ţine de renunţarea la sisteme de apărare aeriană rusești S-400. Cu toate acestea, ministerul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, într-o conversație cu secretarul de stat american Anthony Blinken, a declarat achiziția de sisteme S-400 este o afacere închisă.

Pe 5 februarie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat într-un briefing că actuala administrație Biden intenționează să menţină interdicția aplicată Turciei de a cumpăr avioane, pe care Donald Trump a impus-o. Kibry a precizat că Turcia este un partener foarte important pentru Statelor Unite și NATO, dar achiziționare de sisteme ruseşti S-400 contravine angajamentelor Ankarei.

„Poziția noastră nu s-a schimbat. S-400 este incompatibil cu F-35, iar Turcia a fost suspendată din acel program. Îndemnăm Turcia să nu păstreze sistemul S-400 ”, a adăugat Kibri, la momentul respectiv.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel