UE a comemorat deportările sovietice. Au fost menționate și victimele din Basarabia și Bucovina după raptul teritorial din 1940

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Parlamentul European a organizat marţi o ceremonie de comemorare a deportărilor sovietice în masă în Europa Centrală şi de Est, ''care au şocat lumea şi au pecetluit soarta mai multor generaţii de oameni din statele baltice şi din Europa Centrală şi de Est'', după cum a declarat preşedintele legislativului european, David Sassoli.

 ''Deportările, confiscarea proprietăţilor, decesele şi viaţa în frică pentru cei care au reuşit să supravieţuiască şi să se întoarcă au lăsat o rană adâncă în sufletul întregii regiuni şi al întregii Europe'', a spus Sassoli, în deschiderea evenimentului, conform înregistrării video publicate pe pagina de internet a Parlamentului European, notează agenția Agerpres.

Oficialul european a amintit că, în iunie 1941, NKVD (Ministerul de Interne al Uniunii Sovietice) a întemniţat sau deportat 34.000 de bărbaţi, femei şi copii din toate categoriile sociale din regiunea baltică. În săptămânile care au urmat, sute de mii de persoane au ajuns în gulaguri. Evenimentele din 14 iunie au fost doar unul dintr-o serie de evenimente îngrozitoare pe care le-au suferit locuitorii din Estonia, Letonia şi Lituania în anii 1940 şi 1950. ''Aceste ţări erau ocupate de două dintre cele mai amorale, represive şi criminale regimuri pe care lumea le-a văzut vreodată'', a spus Sassoli.

''De foarte multe ori, atunci când trăim o durere profundă, o îngropăm adânc şi mergem mai departe. Cu toate acestea, pentru a ne vindeca, chiar şi de o traumă colectivă, trebuie să o procesăm şi să o povestim, astfel încât să ne amintim de ea şi să nu se repete. De aceea vorbim astăzi şi îi amintim pe cei care şi-au pierdut viaţa în acele zile îngrozitoare. Toate aceste ţări sunt legate de această istorie tragică. Deşi nu putem schimba trecutul, ne putem asigura că evenimentele nu se vor repeta în viitor. Omagiem astăzi memoria victimelor şi nu le vom uita'', a spus David Sassoli.

Preşedintele Parlamentului European a citit 25 din sutele de nume ale victimelor regimului sovietic care au fost amintite marţi în Piaţa Solidarităţii din faţa sediului din Bruxelles al Legislativului UE, la împlinirea a 80 de ani de la valurile deportărilor staliniste din iunie 1941.

Din teritoriile anexate ale României, ţărilor baltice şi Poloniei, sute de mii de oameni au fost deportaţi în condiţii inumane în Siberia şi Kazahstan. Copii, bătrâni, femei şi bărbaţi de toate vârstele au fost urcaţi cu forţa în vagoane pentru animale şi transportaţi în cele mai chinuitoare condiţii în Gulag, a scris eurodeputatul Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook, evocând evenimentul comemorativ de la Bruxelles.

''Pentru a le onora memoria, au fost citite astăzi numele deportaţilor din toate statele care au avut de suferit. Mă bucur că au fost rostite şi în limba română numele eroilor noştri uitaţi, despre care la Bucureşti nu mai vorbeşte, din nefericire, nimeni. Veşnică recunoştinţă celor care s-au jertfit pentru demnitatea naţiunii noastre! Să ne amintim mereu de ei şi să nu uităm niciodată aceste crime împotriva umanităţii'', a scris Eugen Tomac.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel