"Ucrainenilor ar trebui să li se permită să doboare cu F-16 avioanele ruseşti când se afla în spațiul aerian al Rusiei" - analist al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW)

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: Defense Express.
Sursă foto: Defense Express.

Lipsa sistemelor de apărare aeriană din Ucraina duce la "câștiguri lente, dar constante" pe linia frontului pentru forțele rusești , a scris într-un raport Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA. Recentele atacuri puternice cu bombe ghidate asupra Harkovului au ca scop "depopularea" orașului și pregătirea terenului pentru o posibilă ofensivă rusă, a declarat pentru Vocea Americii George Barros, analist la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

În opinia sa, Harkov și regiunea Donețk sunt principalele ținte ale Rusiei pentru acest an. Moscova a reușit să accelereze producția de arme la nivelul complexului său militar-industrial și a învățat să ocolească sancțiunile occidentale.

Cu ce se poate opune Ucraina Rusiei? De ce este important nu doar să primească asistență occidentală, ci și să primească undă verde din partea SUA pentru a lovi teritoriul rusesc? sunt câteva dintre întrebările la care a încercat să răspundă un analist de la Institutul pentru Studii de Război.

Întrebat de Vocea Americii despre cum cum evaluează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) evoluțiile actuale de pe frontul din Ucraina, George Barros a răspuns: ,,Forțele rusești au acum inițiativa strategică în întregul teatru de operațiuni, inclusiv inițiativa operațională în aproape fiecare loc unde se duc lupte. Rușii profită acum de situația care s-a creat după contraofensiva Ucrainei din 2023, care nu și-a atins obiectivele. Iar acum vedem că rușii își intensifică operațiunile ofensive pentru a încerca să profite de această situație și să câștige un punct de sprijin. Aproximativ de la începutul acestui an, 2024, rușii au ocupat peste 300 de kilometri pătrați de teritoriu în Ucraina''.

În ultimele săptămâni, Harkovul a fost supus mai multor bombardamente. Cele mai periculoase sunt atacurile cu bombe aeriene ghidate, iar întrebarea care se pune este ce urmăresc rușii prin atacarea celui mai mare oraș din estul Ucrainei?

,,Suntem foarte îngrijorați de faptul că Rusia pregătește terenul pentru o posibilă viitoare ofensivă mecanizată majoră în regiunea Harkov, probabil în această vară. Nu am găsit încă niciun semn că rușii ar desfășura forțe în regiunea Belgorod pentru a trece granița spre Harkov'', a precizat George Barros.

,,Cu toate acestea, am văzut unele semne de deplasare a echipamentelor în regiunea Luhansk, care s-ar putea îndrepta spre Voronej sau spre Belgorod către zonele de pregătire. Și, în funcție de planurile campaniei rusești și de momentul ales, dacă vor să facă o nouă încercare de ofensivă, o ofensivă pe scară largă în regiunea Harkov, atunci actualele bombardamente ar putea avea ca scop depopularea Harkovului, distrugerea bastioanelor de acolo pe care forțele ucrainene le pot folosi pentru apărare'', a spus analistul.

Ucrainenii sunt în căutarea unor sisteme eficiente pentru a descuraja atacurile cu bombe ghidate: Creșterea numărului de sisteme Patriot va fi suficientă?

Ucrainenii trebuie să lupte pentru spațiul lor aerian. Există mai multe instrumente pentru acest lucru. Patriot este probabil cel mai la îndemână instrument pentru a atinge aceste obiective. Pentru că Statele Unite au un număr mare de sisteme Patriot pe care, teoretic, le-ar putea furniza ucrainenilor.

,,Dacă ne uităm pe hartă, la poziția Harkovului în raport cu Belgorod și Voronej, având în vedere raza de acțiune a bombelor, care este de 40-70 de kilometri, veți înțelege că ucrainenii trebuie să doboare avioanele rusești când acestea se află încă în spațiul aerian rusesc, când abia se apropie de Harkov'', susţine analistul american.

Recent, Pentagonul a trasat "linii roșii" privind utilizarea avioanelor F-16 de către ucrainenii în timpul războiului ruso-ucrainean.

Răspunzând la o întrebare, adresă într-un interviu acordat RFE/RL, despre restricțiile privind utilizarea F-16, Patrick Ryder, secretarul de presă al Departamentului de Apărare al SUA a răspuns că țările occidentale văd utilizarea acestor avioane de luptă doar pe teritoriul suveran al Ucrainei.

Potrivit oficialului, după ce va primi avioanele de luptă, Ucraina va avea "o capacitate aeriană unică care este destinată să se concentreze pe apărarea teritoriului suveran al Ucrainei și în interiorul granițelor suverane ale Ucrainei".

,,Din punct de vedere politic, SUA nu le-a permis ucrainenilor să facă acest lucru, iar aceasta este o greșeală. Ucrainenilor ar trebui să li se permită să doboare avioanele aflate în spațiul aerian rusesc înainte ca acestea să se apropie de graniță pentru a lansa bombe. Este foarte dificil să le interceptezi după ce au fost lansate. Patriot va face o treabă bună în acest sens'', a argumentat George Barros.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel