Ucrainenii intensifică atacurile ”de testare” în Crimeea ocupată. Au fost mai multe explozii, dar rușii spun că era apărarea antiaeriană

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Lovirea unor depozite de armament din Sevastopol, Crimeea, de către ucraineni
Lovirea unor depozite de armament din Sevastopol, Crimeea, de către ucraineni

Forțele rusești au raportat explozii în Crimeea, în dimineața de 6 mai, și susțin că „sistemul de apărare antiaeriană a funcționat”.

Locuitorii din Crimeea au fost primii care au anunțat informațiile despre explozii pe rețelele de socializare, potrivit publicației ucrainene Censor.NET.

S-au auzit explozii în nordul peninsulei ocupate - în zonele localităților Dzhankoy și Krasnogvardeysk situate în nordul peninsulei, la aproximativ 70 km SE, respectiv 85 km S-SE de istmul Perekop care leagă Crimeea de Ucraina continentală.

„Un bubuit puternic s-a auzit în districtul Krasnogvardeysk din Crimeea la ora 8:04.

La 8:05 s-a auzit un vuiet la în zona Dzhankoy-Krasnogvardeysk.

S-a auzit o zgomot foarte puternic în Krasnogvardeysk.

În districtul Krasnogvardeysk, s-au auzit foarte clar două bubuituri puternice” – se precizează în mesajul colaboratorilor canalului Telegram „ChP Krym”.

Sistemul de apărare antiaeriană a funcționat în nordul Crimeei, nu au existat victime sau distrugeri, au precizat autoritățile de ocupație din Crimeea.

La aproximativ 10 minute după exploziile auzite în nordul peninsulei, traficul pe podul de peste strâmtoarea Kerci a fost suspendat pentru o jumătate de oră.

Comentariul autorului:

În ultimele zile, mai multe obiective de infrastructură energetică au fost lovite de drone ucrainene, inclusiv la Sevastopol, Novoşahtinsk (regiunea Rostov) și pe malul rusesc al Mării Azov în localitatea Taman din regiunea Krasnodar. De asemenea a fost lovit cu o dronă și un aerodrom din regiunea Briansk.

Hartă cu zona de război din Ucraina. Punctele roșii reprezintă fortificațiile rușilor

Aceste atacuri asupra unor obiective rusești care au rol important în asigurarea sprijinului trupelor din linia întâi se încadrează în scenariul de pregătire a contraofensivei ucrainene, iar o posibilă lovire a podului peste strâmtoarea Kerci cu siguranță este luată în calcul de planificatorii militari de la Kiev. Pe 5 mai, viceprim-ministrul Federației Ruse, Marat Khusnullin a anunțat restabilirea traficului pe al doilea fir de cale ferată a podului Crimeea, distrus în urmă cu șapte luni.

Pregătirile pentru contraofensiva ucraineană intră pe linia dreaptă. Rușii au început să evacueze populația civilă din zona ocupată a regiunii Zaporojie, la nord și nord-est de Melitopol. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat pe 5 mai, statul major al grupării întrunite de trupe participante la războiul din Ucraina.

Paladin

Tot zilele trecute, ucrainenii au prezentat, în premieră, obuzierele autopropulsate Paladin primite din SUA în cursul lunii aprilie, precizând că sunt pregătite de luptă. Între timp, președintele Zelenski a început, prin vizitele în Finlanda și Țările de Jos,  o nouă campanie de atragere a sprijinului occidental pentru o a doua contraofensivă din acest an, care va avea loc, probabil, în această toamnă. Posibil, ca forțele rusești să reziste oarecum la prima lovitură de ”pumn”, dar aplicarea rapidă a celei de-a doua lovituri ar putea duce la un ”KO tehnic”. Reamintin că primele tancuri Leopard 1 vor ajunge în Ucraina la începutul lui iunie, iar numărul lor total va fi de aproximativ 130.

Rusia, probabil, a intuit deja dezvoltarea dramatică a situației în defavoarea sa, iar înscenarea atacului cu drone asupra Kremlinului ar avea ca scop justificarea unei noi runde de mobilizare. Aceste efective ar fi gata de aruncat pe front, chiar în toamnă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel