Ucraina urmăreşte atent utilitatea sistemului Iron Domn. Kievul vrea un sistem performant de apărare antirachetă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a declarat că ministerul pe care îl conduce a lansat, începând cu anul 2020, mai multe iniţiative care îşi propun crearea unei apărări antirachetă eficiente pentru Ucraina.

Ministrul apărării, Andrii Taran, a precizat că Ucraina analizează posibilitatea achiziționării unui sistem antirachetă de tip Iron Dome („Cupola de Fier”).

Declarația a venit în timpul unei vizite comune pe care Andrii Taran a avut-o cu ministrul pentru industriile strategice ale Ucrainei, Oleh Urusky, la companiile PJSC AvtoKrAZ și PJSC Motor Sich din Zaporizhia.

Răspunzând mai multor întrebări adresate de jurnalişti, Andrii Taran a precizat că ministerul ucrainean al Apărării a început anul trecut derularea mai multor programe pentru a crea un sistem eficient de apărare antirachetă în Ucraina.

Recentele atacuri ale organizaţiei teroriste Hamas asupra Israelului au arătat cât de important este să ai un sistem eficient de apărare antirachetă, aşa cum este Iron Dome. 

Potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN, Ministrul Apărării nu exclude posibilitatea achiziționării unui sistem de tip „Cupola de Fier” – operat în prezent de Armata Israeliană – pentru a proteja spaţiul aerian al Ucrainei de atacuri cu rachete.

Cel mai probabil Ucraina se teme că forţele separatiste pro-ruse din Donbas să nu întreprindă în viitorul apropiat un atac masiv cu rachete.

Puţin probabil că Ucraina să cumpere din Israel sistemele Iron Dome - unitatea de lansare - ci doar componenta radar, după modelul Slovaciei, Cehiei și Ungariei. Ucraina nu poate cumpăra sistemul Iron Dome, deoarece acestea nu este disponibil la export.

Excepţie de la această regulă fac Statelor Unite, deoarece compania americană  Raytheon - dezvoltatorul sistemului Patriot - a participat şi la dezvoltarea lui Iron Dome.

În anul 2019, armata americană a decis să achiziționeze două sisteme de apărare antirachetă de tip Iron Dome, achiziția fiind definită că urgentă.

Planul de achiziție urgentă se bazează pe necesitatea de a proteja forțele americane desfăşurate în teatrele de operaţiuni din întreaga lume, în principal de rachetele folosite de organizațiile teroriste împotriva soldaţilor.

Sistemul de apărare antirachetă de tip Iron Dome a fost testat pe teritoriul SUA acum trei ani. De atunci, experții americani au urmărit eficienţa bateriilor folosite de armata israeliană și au examinat interceptările reale ale sistemului, în special ale rachetelor lansate din Gaza.

Armata americană a alocat peste un miliard de dolari pentru proiectul de achiziţie a unor componente ale sistemului antirachetă israelian Iron Dome și de a le integra cu sistemul integrat de conducere pentru managementul luptei – IBCS (Integrated Battle Management Command System) până în 2023.

 

Sisteme de rachete Patriot în Ucraina? SUA ar putea lua în considerare o cerere venită din partea Kievului

 

Statele Unite sunt dispuse să ia în considerare o cererea pentru armament din partea Ucrainei, a declarat, la ineptul acestei luni, secretarul de stat american Anthony Blinken într-un interviu exclusiv pentru Radio Europa Liberă Ucraina.

Defence România a precizat la momentul respectiv, citând declaraţiile secretarul de stat american Anthony Blinken, că acesta a subliniat cât de important este pentru Washington, precum și pentru alți parteneri ai SUA, să prevină orice noi acţiuni agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. Blinken a adăugat că Statele Unite ar prefera să aibă o relație stabilă cu Rusia.

Radio Europa Liberă Ucraina i-a aminti oficialului american două declarații recente ale oficialilor ucraineni: „Partea ucraineană va cere Statelor Unite sisteme de apărare aeriană și tehnologie anti-lunetist” și „Statele Unite ar trebui să desfășoare sisteme antirachete Patriot în Ucraina”.

Pe baza acestor două declaraţii, secretarul de stat american Anthony Blinken a fost întrebat dacă Statele Unite iau în considerare furnizarea către Ucraina a oricăreia din armele menţionate mai sus.

,,Ne gândim la ce ajutor suplimentar ar fi util Ucrainei chiar acum. Desigur, vom lua în considerare orice solicitare. Partenerul cheie al Ucrainei este Pentagonul. Ne gândim acum la ce asistență suplimentară - în afară de asistența foarte importantă pe care am oferit-o deja, inclusiv echipamente - ar fi utilă Ucrainei în acest moment. Această problemă este în curs de examinare’’, a precizat Anthony Blinken.

Pentru a înlătura orice speculaţie trebuie precizat că atât partea ucraineană, cât şi Statele Unite vorbesc în termenii unei desfăşurări de sisteme Patriot – în scopul descurajării Rusiei de a nu recurge la o agresiune militară – şi nu a unei vânzări propriu-zise.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel