Sisteme de rachete Patriot în Ucraina? SUA ar putea lua în considerare o cerere venită din partea Kievului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite sunt dispuse să ia în considerare o cererea pentru armament din partea Ucrainei, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken într-un interviu exclusiv pentru Radio Europa Liberă Ucraina. În același timp, el a subliniat că este important pentru Washington, precum și pentru alți parteneri ai SUA, să prevină orice noi acţiuni agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei. Blinken a adăugat că Statele Unite ar prefera să aibă o relație stabilă cu Rusia.

Ţinând cont de noile desfăşurări de trupe ruse la granița ucraineană, secretarul de stat american Anthony Blinken a fost întrebat ce ar fi gata să facă Statele Unite în cazul unei noi invazii rusești în Ucraina.

Blinken a ţinut să precizeze că cel mai important lucru pe care Statele Unite deja în fac este să se asigure că un astfel de scenariu nu se întâmplă şi că Rusia nu ia o astfel de decizie - să comită un nou act de agresiune sau alte acțiuni neprevăzute împotriva Ucraina. 

,,Am precizat Moscovei că monitorizăm situația foarte atent și că, dacă Rusia ia măsuri, nu vor trece neobservate. În același timp, lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri din Ucraina pentru a ne asigura că aceștia au tot ce au nevoie pentru a proteja Ucraina, teritoriul și pe cetăţenii sai’’, a spus Blinken.

Radio Europa Liberă Ucraina i-a aminti oficialului american două declarații recente ale oficialilor ucraineni: „Partea ucraineană va cere Statelor Unite sisteme de apărare aeriană și tehnologie anti-lunetist” și „Statele Unite ar trebui să desfășoare sisteme antirachete Patriot în Ucraina”.

Pe baza acestor două declaraţii, secretarul de stat american Anthony Blinken a fost întrebat dacă Statele Unite iau în considerare furnizarea către Ucraina a oricăreia din armele menţionate mai sus.

,,Ne gândim la ce ajutor suplimentar ar fi util Ucrainei chiar acum. Desigur, vom lua în considerare orice solicitare. Partenerul cheie al Ucrainei este Pentagonul. Ne gândim acum la ce asistență suplimentară - în afară de asistența foarte importantă pe care am oferit-o deja, inclusiv echipamente - ar fi utilă Ucrainei în acest moment. Această problemă este în curs de examinare’’, a precizat Anthony Blinken.

Pentru a înlătura orice speculaţie trebuie precizat că atât partea Ucrainean, cât şi Statele Unite vorbesc în termenii unei desfăşurări de sisteme Patriot – în scopul descurajării Rusiei de a nu recurge la o agresiune militară – şi nu a unei vânzări propriu-zise.

La începutul lunii aprilie, Andrii Iermak, şeful administrației prezidențiale ucrainene, a susţinut într-un interviul acordat revistei Time că Statele Unite ar trebui să desfăşoare sisteme Patriot pe teritoriul Ucrainei.

„Și unde își desfășoară SUA rachetele Patriot? Cele mai apropiate sunt în Polonia. Ar trebui să fie aici”, a precizat Andrii Iermak pentru Time, la momentul respectiv, în contextul desfăşurării masive de noi trupe ruse de la graniţa cu Ucraina.

La scurt timp după declaraţiile oficialului ucrainean, Comitetul pentru Relații Externe din cadrul Senatului american a aprobat, la 21 aprilie, un ajutor pentru refacerea capacității de luptă a armatei ucrainene inclusiv pentru instruirea militarilor. 

Totodată, la momentul respectiv, Casa Albă a început să analize posibilitatea trimiterii de sisteme de rachete Patriot în Ucraina pentru descurajarea acțiunilor ostile de la granița cu Rusia.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reafirmat joi, la Kiev, sprijinul Washingtonului faţă de Ucraina, aflată de şapte ani într-un război cu separatiştii pro-ruşi şi într-un context de nouă intensificare a tensiunilor cu Rusia, transmite AFP.

”Mă aflu aici dintr-un motiv foarte simplu, acela de a reafirma cu putere, în numele preşedintelui (Joe) Biden (...) angajamentul nostru în favoarea suveranităţii Ucrainei, a integrităţii teritoriale şi independenţei sale”, a declarat Blinken, transmite Agerpres.

Adresându-se omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, Antony Blinken a insistat pe voinţa Statelor Unite de a ajuta ”să vă consolidaţi democraţia, să construiţi instituţii şi să faceţi să avanseze reformele împotriva corupţiei”, dosar în care americanii şi europeni aşteaptă de mai mulţi ani progrese tangibile.

La rândul său, ministrul ucrainean a subliniat că ”apreciază cu adevărat” ajutorul primit începând din 2014, de la revoluţia care l-a alungat de la putere pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici. Aceasta a fost urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de declanşarea războiului din estul Ucrainei cu separatiştii pro-ruşi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel