Ucraina trimite ajutoare umanitare civililor ruși din Kursk, în zonele în care Armata rusă s-a retras

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Autorităţile ucrainene au înființat spații de depozitare în regiunea Sumî pentru a stoca și a trimite ajutoare umanitare civililor ruși din zona ocupată din Kursk, a declarat vineri ministrul de interne.

Forţele ucrainene au anunţat că deţin controlul asupra a 82 de așezări pe o suprafață de 1.150 de kilometri pătrați din regiunea rusă, după ce au declanşat un atac transfrontalier major pe 6 august.

„Cetățenii abandonați de Rusia sunt în mare parte persoane în vârstă, persoanele cu dizabilități și familii cu copii. Au nevoie de mâncare, apă și medicamente„ a scris ministrul Ihor Klimenko pe aplicația de mesagerie Telegram, citat de Rador.

Ministrul nu a precizat câte dintre spațiile de depozitare au fost amenajate și nici unde se află, dar un videoclip postat pe contul Telegram al ministerului arată un cort gonflabil mare și personal militar ucrainean care transportă pachete și împachetează alimente.

În timpul unei călătorii în regiunea Sumî, care se învecinează cu regiunea Kursk, dl Klimenko a spus că aproximativ 150 de colete cu alimente au fost trimise civililor din zonă.

Oficialii de la Kiev au declarat că intenționează să creeze coridoare de evacuare din regiunea Kursk și să deschidă accesul pentru misiunile umanitare internaționale. Oficialii din Rusia a descris incursiunea ucraineană ca pe o „provocare majoră” și au promis că vor riposta cu un „răspuns pe măsură”, la mai bine de doi ani și jumătate de când au declanşat o invazie pe scară largă a statului vecin mai mic.

 

Operațiunea Kursk, sau intrarea Armatei Ucrainei pe teritoriul agresorului rus

 

Incursiunea armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk, care a început în prima săptămână din august 2024, este o operațiune surprinzătoare și îndrăzneață, fiind de departe una dintre cele mai semnificative acțiuni militare ale Ucrainei pe teritoriul rus de la începutul invaziei la scară largă neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Incursiunea a avut loc pe fondul unei ofensive ucrainene mai ample, în contextul conflictului continuu dintre cele două țări. Ucraina a lansat atacuri mecanizate asupra regiunii Kursk, trecând granița dinspre regiunea ucraineană Sumî.

Forțele ucrainene au avansat în adâncimea teritoriului rus, atingând inițial o distanță de aproximativ 15-30 de kilometri în interiorul regiunii Kursk. Ucraina a revendicat controlul asupra unei suprafețe de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați din această regiune. Totodată, 82 de localități din Rusia se află sub controlul Ucrainei.

Este ocupat inclusiv orașul Sudja. Ucraina a desfășurat acțiuni de sabotaj și recunoaștere împotriva pozițiilor rusești. De asemenea, forțele ucrainene au capturat sute de soldați ruși și au distrus echipamente militare, inclusiv vehicule blindate și tancuri.

Autoritățile ruse au fost surprinse de această incursiune și au reacționat trimițând întăriri militare în regiune. Inițial, Ministerul rus al Apărării a susținut că a respins atacul, dar ulterior a recunoscut că luptele continuă în zonă.

Președintele rus Vladimir Putin a convocat de urgență Consiliul de Securitate al Rusiei pentru a discuta situația, iar guvernatorul regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a confirmat că o parte din teritoriul regiunii este sub controlul trupelor ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel