Ucraina testează pe mare prima navă de cercetare electronică

Cătălin Costea |
Data publicării:

Siteul ucrainean Dumskaya.net a informat că, pe 28 august, nava medie de cercetare electronică a Forțelor Navale Ucrainene, cunoscută sub numele “Laguna”, a părăsit Baza Navală “Sud” - Odesa pentru efectuarea unor noi teste cu echipamentul la bord.

Aceasta este a doua ieșire în larg a navei de la sosirea sa la Odesa, unde a avut loc instalarea la bord a sistemelor și echipamentelor de cercetare.

Noua navă este echipată cu tehnologie de cercetare de ultimă generație, printre care sistemul de interceptare și analiză a semnalelor (SIGINT) “Melkhior”.

Sistemul “Melkhior”, care este componenta de bază din dotarea navei, utilizează tehnica de radiolocație pasivă pentru analiza amprentei electromagnetice specifice fiecărui emițător interceptat sau chiar a operatorilor care lucrează cu acestea. Tehnologia permite interceptarea semnalelor emise la distanțe de până la 450 km, respectiv peste distanța orizontului radio, prin valorificarea undelor reflectate de suprafețele de separație ale straturilor atmosferei. 

Lungimea navei este de 55 de metri, lățimea de zece, iar deplasamentul de 1.220 de tone. Are o autonomie de 28 de zile, în care poate parcurge 7.200 mile marine (peste 13.000 km), fiind deservită de un echipaj format din 29 de persoane.

Comentariul autorului: Nava medie de cercetare electronică „Laguna”, singura de acest tip din înzestrarea Forțelor Armate ale Ucrainei, a fost construită pe corpul navelor civile de pescuit Proiect 502EM, cu modernizări specifice noii destinații. Construcția sa a fost finalizată pe 23 aprilie 2019, la șantierul naval “Kuznitsa na Rybalskomu” din Kiev. La începutul lunii octombrie, nava a fost transferată la Odesa, unde a fost dotată cu echipamentul necesar.

Din datele prezentate pe mai multe siteuri de specialitate, rezultă că nava are la bord echipamente care îi permit interceptarea traficului radio, transmisii secretizate, localizarea surselor de semnal, analiza și procesarea semnalelor, crearea profilelor acustice și electromagnetice ale navelor și submarinelor, monitorizarea traficului maritim și monitorizarea exercițiilor militare desfășurate pe mare sau în zonele de coastă.

Referitor la sistemul de interceptare și analiză a semnalelor “Melkhior”, trebuie spus că Ucraina are experiență în dezvoltarea unei astfel de tehnologii. Încă din perioada sovietică, în Ucraina se produceau renumitele sisteme Kolciuga, care, deși au fost promovate ca radare, în realitate sunt sisteme de sprijin electronic de tip ESM (Electronic Support Measures). În principiu, funcționarea acestora se bazează pe utilizarea unor receptoare cu sensibilitate ridicată, care acoperă o bandă cât mai largă de frecvențe. Semnalele interceptate sunt analizate din punct de vedere al unui set extins de parametri, iar datele sunt comparate cu cele deținute într-o bază de date activă. Localizarea sursei de emisie se efectuează prin utilizarea simultană a mai multor sisteme și suprapunerea direcțiilor de emisie identificate de acestea.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel