Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina

Ciprian Dumitrache |
Data publicării:

Ucraina și Ungaria, lucrează la un document comun pentru soluționarea litigiilor în relațiile bilaterale. Ca prim rezultat, Ucraina speră la deblocarea lucrărilor Comisiei NATO-Ucraina, în timp ce Ungaria așteptă modificări pe legea educației.

"Am afirmat în repetate rânduri că ar fi de dorit ca Ucraina să încheie un acord cu Ungaria, care să reglementeze acest gen de chestiuni. Așa-numitul "gentelmen's agreement" este un acord privind paritatea, egalitatea, beneficiul reciproc al părților. Am furnizat, din partea președintelui, un astfel de document către partea ungară, recepționând, ulterior, reacția acestora. Acum procesul este în curs de desfășurare", a spus Igor Jovkva, adjunctul șefului Oficiului Președintelui.

Acesta a reamintit că, pe 27 ianuarie, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto va sosi în Ucraina și va avea o serie de întâlniri oficiale în cadrul cărora va fi discutată întreaga gamă de chestiuni, potrivit publicației Ukrinform.

În același timp, oficialul ucrainean a subliniat că așa-numita "foaie de parcurs" pentru soluționarea disputelor dintre state va fi semnată, cel mai probabil, la nivel de șef de stat sau de guvern.

"Când va fi gata, documentul este posibil să fie semnat la nivelul șefilor de stat, în acest caz - prim-ministrul Ungariei și președintele Ucrainei", a explicat acesta.

În același timp, șeful adjunct al Oficiului Președintelui a menționat că data vizitei la Kiev a Prim-ministrului ungar, Viktor Orban, nu este încă stabilită și "va fi făcută publică atunci când ambele părți vor fi pregătite pentru aceasta".

Relațiile dintre Ucraina și Ungaria s-au deteriorat după adoptarea, în septembrie 2017, a legii ucrainene privind educația. În noua lege se prevede că educația în limba maternă în școli și clase de minorități naționale va avea loc numai în școala primară. Anterior, o astfel de pregătire în limba maternă era posibilă atât în școala primară și gimnazială, cât și în liceu.

În Ungaria, în mod special, dar și în anumite cercuri politice din România, acest lucru a fost perceput ca un atac asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Ungaria a anunțat la acea vreme că va bloca integrarea Ucrainei în UE și NATO. În particular, Budapesta a declarat că va bloca reuniunile Comisiei NATO-Ucraina până la soluționarea problemei limbii educaționale a persoanelor aparținând minorității maghiare din Transcarpatia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel