Ungaria continuă să blocheze reuniunile comisiei Ucraina-NATO

Cristian Soare / 17 iun 2020 / 20:51

Țările membre NATO au decis să acorde Ucrainei statutul de partener de oportunităţi sporite, dar Ungaria continuă să blocheze, la cel mai înalt nivel decizional, reuniunile comisiei Ucraina-NATO.

Ungaria continuă să blocheze reuniunile comisiei Ucraina-NATO, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unui briefing care a avut loc ieri la Bruxelles, potrivt Ukrinform.net.

Potrivit acestuia, Ungaria continuă să blocheze reuniunile comisiei, în ciuda faptului că Alianța a acordat, săptămâna trecută, Ucrainei statutul de partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP). Decizia privind participarea Ucrainei la programul Parteneriatului Consolidat al NATO a fost luată prin consens, ceea ce înseamnă că Ungaria și-a dat consimțământul.

Noul statut al Ucrainei ca partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP) îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale Alianţei

Secretarul general al NATO a menționat că problema Ungariei şi acţiunile acesteia în privinţa blocării acestor întâlniri, nu a fost încă rezolvată. În același timp, Stoltenberg a subliniat că Ucraina a dovedit că poate fi un partener valoros al NATO.

Anterior, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta va bloca apropierea Ucrainei de NATO până cand Kievul nu va „restabili drepturile pe care etnicii maghiari le aveau înainte de intrarea în vigoare a legii lingvistice”. Ungaria consideră că această lege restricționează drepturile minorităților naționale și, în special, ale comunității maghiare din Ucraina.

Politica Ungariei de blocare a reuniunilor ministeriale dintre Ucraina și NATO a fost des criticată, deoarece creează un precedent periculos pentru viitoarea cooperare a NATO cu statele partenere.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy