Ungaria continuă să blocheze reuniunile comisiei Ucraina-NATO

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările membre NATO au decis să acorde Ucrainei statutul de partener de oportunităţi sporite, dar Ungaria continuă să blocheze, la cel mai înalt nivel decizional, reuniunile comisiei Ucraina-NATO.

Ungaria continuă să blocheze reuniunile comisiei Ucraina-NATO, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unui briefing care a avut loc ieri la Bruxelles, potrivt Ukrinform.net.

Potrivit acestuia, Ungaria continuă să blocheze reuniunile comisiei, în ciuda faptului că Alianța a acordat, săptămâna trecută, Ucrainei statutul de partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP). Decizia privind participarea Ucrainei la programul Parteneriatului Consolidat al NATO a fost luată prin consens, ceea ce înseamnă că Ungaria și-a dat consimțământul.

Noul statut al Ucrainei ca partener de oportunităţi sporite în relaţia cu NATO (Enhanced Opportunities Partners/EOP) îi va permite să participe la mai multe programe şi exerciţii şi să aibă un acces mai mare la informaţiile clasificate ale Alianţei

Secretarul general al NATO a menționat că problema Ungariei şi acţiunile acesteia în privinţa blocării acestor întâlniri, nu a fost încă rezolvată. În același timp, Stoltenberg a subliniat că Ucraina a dovedit că poate fi un partener valoros al NATO.

Anterior, ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta va bloca apropierea Ucrainei de NATO până cand Kievul nu va „restabili drepturile pe care etnicii maghiari le aveau înainte de intrarea în vigoare a legii lingvistice”. Ungaria consideră că această lege restricționează drepturile minorităților naționale și, în special, ale comunității maghiare din Ucraina.

Politica Ungariei de blocare a reuniunilor ministeriale dintre Ucraina și NATO a fost des criticată, deoarece creează un precedent periculos pentru viitoarea cooperare a NATO cu statele partenere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel