Ucraina s-a resemnat că nu va adera la NATO, dar caută o alianță cu o putere nucleară care să-i asigure integritatea

Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Ucraina are nevoie de o nouă alianţă în domeniul apărării din care să facă parte o ţară ce dispune de arme nucleare, a apreciat marţi secretarul Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, citat de Agerpres, într-un interviu acordat pentru postul de radio Novoie Vremea din Kiev.

Tot marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trebuie "recunoscut" că Ucraina nu poate adera la NATO într-o videoconferinţă cu liderii ţărilor Joint Expeditionary Force, o coaliţie militară condusă de Marea Britanie.

În interviu, Danilov a spus că o astfel de ţară, cu arsenal nuclear, ar putea fi Marea Britanie. "Trebuie să avem de a face cu cei care împărtăşesc aspiraţiile democratice ale ţărilor care ar urma să facă parte din această viitoare alianţă", a adăugat el, conform Ukrainska Pravda.

 

Aproape 100 de copii au murit de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Zelenski admite că nu se poate adera la NATO



"Organismele internaţionale, create după cel de-al Doilea Război Mondial, în genere nu răspund pentru nimic şi nu fac nimic, acestea doar îşi 'exprimă profunda îngrijorare' faţă de unele lucruri... Noi astăzi ne confruntăm cu un război în deplinul înţeles al cuvântului. Avem deja aproape 100 de copii morţi", a afirmat Danilov, adăugând că cei care se fac vinovaţi de aceasta trebuie să răspundă.

"Fără forţă nu putem învinge agresorul. Suntem în putere să o facem, dar avem nevoie de ajutor, sunt ţări care ne ajută în mod deschis... Le suntem foarte recunoscători, acestea vor fi cunoscute lumii întregi. Dar întreaga lume îi va cunoaşte şi pe cei care ne-au părăsit ca nişte laşi într-un moment dificil", a afirmat Danilov.

"Trebuie să recunoaştem" că Ucraina nu poate adera la NATO, a declarat marţi preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski, în timp ce acest dosar este unul dintre motivele invocate de Rusia pentru a-şi justifica invazia în Ucraina, notează France Presse.

"Timp de ani am tot auzit că porţile sunt deschise, dar am auzit şi că nu vom putea adera. Acesta este adevărul şi trebuie să-l recunoaştem", a spus preşedintele ucrainean în cadrul unei videoconferinţe cu liderii ţărilor Joint Expeditionary Force, o coaliţie militară condusă de Marea Britanie.

"Mă bucur că oamenii noştri încep să înţeleagă acest lucru şi încep să se bazeze doar pe forţele lor", a adăugat el.

 

Ucraina spune că NATO "pare ca hipnotizată de agresiunea rusă"



Totodată, Zelenski şi-a exprimat regretul că NATO "pare ca hipnotizată de agresiunea rusă"şi refuză să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

"Auzim argumente potrivit cărora 'al Treilea Război Mondial' s-ar putea declanşa dacă NATO ar închide cerul pentru avioanele ruseşti. De aceea, o zona umanitară aeriană nu a fost creată deasupra Ucrainei şi de aceea ruşii pot bombarda oraşe şi pot ucide oameni, arunca în aer spitale şi şcoli", a deplâns el.

Preşedintele Zelenski şi-a temperat deja poziţia faţă de aderarea la NATO săptămâna trecută într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC.

"Referitor la NATO, mi-am temperat poziţia cu privire la această problemă în urmă cu ceva timp, când am înţeles" că "NATO nu este pregătită să accepte Ucraina", a spus el în acest interviu din 8 martie.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, declară că doreşte să i se garanteze că Kievul nu va intra niciodată în NATO, o alianţă transatlantică creată pentru a proteja Europa de ameninţarea URSS la începutul Războiului Rece şi care apoi s-a extins treptat până la porţile Rusiei.

Înaintea anexării Crimeii în 2014 de către Rusia, care a orchestrat şi conflictul din Donbas, estul Ucrainei, securitatea şi suveranitatea Ucrainei era garantată prin Memorandumul de la Budapesta, un tratat internaţional semnat la 5 decembrie 1994 între Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Rusia. Prin acest tratat, Ucraina a renunţat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate în Federaţia Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel