Ucraina, misiunea ultimilor samurai? Japonezii retrag tancurile Type 74 iar scenariul donării acestora Ucrainei ar putea alimenta și mai mult furia Rusiei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc japonez Type 74, sub steagul Forțelor Terestre Japoneze. Photo source: Tank Encyclopedia Archives
Tanc japonez Type 74, sub steagul Forțelor Terestre Japoneze. Photo source: Tank Encyclopedia Archives

Japonezii retrag din serviciu într-un final bătrânele tancuri Type 74 și, nu puține sunt vocile în Ucraina, care se întreabă dacă nu cumva „ultimii samurai” retrași ar putea ajunge la forțele de apărare ucrainene în contextul în care Japonia devine tot mai activă în ceea ce privește ajutarea Ucrainei.

În conformitatea cu programul amplu de reorganizare militară demarat de Guvernul de la Tokyo, Batalionul 9 și Batalionul 10 au fost desființate oficial de japonezi pe 20 martie. Erau cam ultimele unități mari ale Forțelor Terestre Japoneze care mai foloseau tancurile Type 74.

O singură companie mai folosește încă aceste tancuri, dar doar pentru câteva zile. Mai sunt în servici aproximativ 30 de tancuri Type 30 care urmează să fie scoase și ele din serviciu în aceste zile. Se încheie astfel epoca tancurilor Type 74 în Japonia.

 

Și totuși tancurile ar mai putea lupta. „Ultimii samurai” Type 74 ar putea avea o ultimă misiune în Ucraina

 

Sunt șanse destul de mici.

Publicația ucraineană de specializare Militarnyi invocă și ea posibilitatea ca tancurile Type 74 să fie donate Ucrainei. Juraliștii ucraineni nu sunt foarte optimișit în contextul în care, scriu ei, exportul de arme în Japonia e reglementat strict din punct de vedere legislativ.

Totuși, e important de precizat că Tokyo a relaxat reglementările de export la sfârșitul anului trecut dar e adevărat că pentru a oferi tancuri Type 74 Ucrainei va fi nevoie de mult mai mult efort legislativ pentru că actualele modificări se referă doar la exportul produselor către țara care a acordat licența.

Decizia privind relaxarea legislației a fost luată după ce Japonia ar fi decis să trimită sisteme de rachete Patriot și rachete fabricate în „țara Soarelui răsare” sub licență americană, după ce, la sfârșitul lunii decembrie 2023, a aprobat relaxarea măsurilor care reglementează exportul de echipamente de apărare produse sub licență către națiunea care a acordat licența.

Despre acest lucru a scris și DefenseRomania. Cu alte cuvinte decizia le permite americanilor să preia controlul asupra armelor produse de partea japoneză, iar ulterior să le trimită Ucrainei.

 

Despre tancurile Type 74 și furia Rusiei față de Japonia

 

 

Tanc japonez Type 74. Photo source: WIKIMEDIA COMMONS

Sursa citată ucraineană amintește că există asemănări între tancurile japoneze Type 74 și Leopard 1, pe care ucrainenii îl au deja în dotare, cu mențiunea că există însă multe diferențe față de tancurile produse în RFG (Germania de Vest), mai ales în ceea ce privește dimensiunile, sisteme electrice, etc.

Totuși, există asemănări în special la tunurile L7A1 de 105 mm fapt ce ar permite utilizarea unor muniții similare cu Leopard 1.

Tancurile Type 74 au fost produse de Mitsubishi iar primele modele au intrat în serviciul Armatei japoneze în 1975. Type 74 nu s-a impus pe termen lung ca tancul „coloană vertebrală” a Forțelor Terestre, fiind înlocuit de alte generații precum Type 90.

Rămâne însă mult mai plauzibil transferul de sisteme Patriot japoneze către Ucraina decât tancurile Type 74.

Cert e că ambele scenarii provoacă iritarea și furia Moscovei. 

Există mai multe dosare extrem de tensionate între Rusia și Japonia, dar cea mai arzătoare problemă e chestiunea celor patru insule Kurile, numite Teritoriile de Nord în Japonia, care au fost anexate de Uniunea Sovietică în 1945, continuă să afecteze relaţiile dintre Moscova şi Tokyo.

La aproape 79 de la încheiere celui de-al Doilea Război Mondial, Japonia şi Rusia nu au semnat nici până în prezent un tratat de pace.

Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria. Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în 'afara jocului'.

CITEȘTE ȘI: Disputa Insulelor Kurile. Ambasadorul Japoniei în România: Rusia refuză orice discuție despre semnarea tratatului de pace după al Doilea Război Mondial

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel