Ucraina lucrează la elaborare a unei strategii pentru redobândirea controlului asupra Crimeei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina a reluat procesul de elaborare a unei strategii pentru redobândirea controlului asupra Crimeei, iar cea mai mare parte a acestui document ar urma să fie clasificată, în special aspectele care prezintă anumite probleme de securitate, a declarat reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Anton Korynevych, într-un interviu pentru Ukrinform .

O parte din această strategie ar trebui să fie accesibilă publicului larg, asta pentru că cetăţenii Ucrainei şi nu numai să poată vedea ce demersuri face Kievul pentru a prelua teritoriile ocupate temporar, a precizat Korynevych, adăugând faptul că cea mai mare parte a acesteia trebuie clasificată, mai precizează sursa citată.

Korynevych a remarcat importanța creării unei strategii pentru redobândirea controlului asupra Crimeei, întrucât a trecut deja mult prea mult timp de când peninsula a fost anexată de Rusia – în 2021 se împlinesc şapte ani de la anexarea ilegală a acestui teritoriu.

Atât Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina, cât și Ministerul Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, au elaborat în ultimii ani strategii pentru redobândirea controlului asupra teritoriilor ocupate, dar, aşa cum susţine şi Korynevych, toate aceste documente ar trebuie să se regăsească într-o singură strategie.

În acest scop a fost creat un grup de lucru care face parte din Ministerul Ucrainei pentru Reintegrare, condus de viceprim-ministrul Oleksii Reznikov.

Reprezentantul președintelui ucrainean nu a numit un interval de timp clar pentru crearea strategiei, dar a concluzionat că Ucraina speră să înceapă procesul de elaborare pentru acest documente, începând cu anul acesta.

Cu ceva timp în urmă, ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a propus trei obiective esenţiale pe care Kievul trebuie să le rezolve pentru a prelua controlul asupra Crimeei, care a fost anexată de Rusia. 

Printre ele se numără problema Crimeei pe agenda strategică, asigurarea eficacității sancțiunilor impuse Rusiei și utilizarea instrumentelor suplimentare de presiune internațională asupra Moscovei.

În februarie 2014, oameni înarmați în uniforme fără însemne au apărut în Crimeea și au capturat Consiliul Suprem al Crimeei, Aeroportul Simferopol și alte obiective strategice, împiedicând armata ucraineană să ia măsuri. Inițial, guvernul rus a refuzat să recunoască faptul că acești oameni înarmați erau soldați ruși, dar mai târziu președintele Vladimir Putin a recunoscut acest lucru.

La 16 martie 2014, a avut loc un referendum pentru statutul Crimeei, în care locuitorii ar fi votat pentru că peninsula să devină parte a Rusiei. Rezultatul așa-numitului referendum nu este recunoscut de Ucraina, UE sau SUA. La 18 martie 2014, Vladimir Putin a anunțat „anexarea” Crimeei de către Rusia.

Organizațiile internaționale au declarat ilegală anexarea și au condamnat acțiunile Rusiei. Țările occidentale au impus Rusiei sancțiuni economice în legătură cu anexarea. Rusia susține că a „restabilit dreptatea istorică”. Parlamentul Ucrainei a declarat, la 20 februarie 2014, începerea ocupării temporare Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel