Ucraina ar fi doborât un avion de vânătoare rusesc cu ajutorul sistemului de apărare antiaeriană Patriot

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K

Oficiali din domeniul apărării și membri ai Congresului SUA au declarat pentru CNN că, în ultimele săptămâni, trupele ucrainene au folosit sistemul de apărare aeriană Patriot, fabricat în SUA, pentru a doborî cel puțin un avion de vânătoare rusesc. Avioanele rusești au rămas în mare parte în spatele liniilor de apărare rusești, ceea ce face dificil pentru Ucraina să le țintească cu ajutorul sistemelor cu rază de acțiune mai scurtă, cum ar fi NASAMS.

 

Avioanele rusești, vizate de sistemul Patriot al armatei ucrainene, urmau să lanseze mai multe rachete, au declarat oficialii americani, ceea ce Rusia a făcut pe tot parcursul anului trecut.

Oficialii americani au declarat că ucrainenii au luate propriile decizii în privinţa tintelor aeriene odată ce Occidentul a furnizat sistemele Patriot, menționând că este la latitudinea ucrainenilor când și cum să angajeze sistemele Patriot pentru a-și proteja teritoriul în faţa atacurilor forţelor ruse de ocupaţie, potrivit CNN.

Cu toate acestea, Kievul insista acum ca avioane de luptă moderne - cu ar fi F-16 - ar face mai ușor pentru Ucraina să țintească avioanele rusești. Acest punt de vedere este susţinut şi de oficiali americani din carul Congresului. Aceştia sunt de părere că furnizarea a avioane F-16 către Ucraina ar face că utilizarea de rachete interceptoare Patriot să fie mai puţin costisitoare.

Unii oficiali americani sunt însă sceptici în privința acestui argument și remarcă faptul că Rusia dispune de sisteme antiaeriene care ar putea doborî cu ușurință avioanele F-16. Ucraina nu a efectuat multe misiuni aeriene cu avioanele de vânătoare pe care le are deja tocmai din acest motiv, au declarat oficialii.

Cu toate acestea, la Kiev există convingerea că, cu suficientă presiune publică, ucrainenii pot obține în cele din urmă sisteme de armament, în special arme. care au fost considerate cândva o linie roșie de către Occident.

HIMARS, tancurile Abrams și sistemele Patriot au fost considerate cândva off-limits - toate sunt acum fie pe câmpul de luptă, fie urmează să fie livrate.

Oficialii ucraineni au declarat marți că au reușit să intercepteze cu succes toate cele șase rachete hipersonice lansate de ruși, dar armata ucraineană a refuzat să comenteze afirmația rușilor potrivit căreia un sistem Patriot a fost lovit. "Nu putem comenta acest lucru. Nu vom comenta informațiile lansate de rusi", a declarat atunci purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Iurii Ihnat.

Ulterior, un oficial american din domeniul apărării a declarat pentru CNN că o baterie a sistemului de apărare antiaeriană MIM-104 "Patriot", desfășurată în capitala ucraineană Kiev, a fost avariată, dar se pare că nu a fost distrusă în timpul atacului cu rachete, ci doar uşor avariată.

Ucraina are în prezent două sisteme de apărare antiaeriană Patriot, unul donat de SUA și celălalt donat în comun de Germania și Olanda. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel