Ucraina a modificat cu succes avioanele MiG-29 pentru a utiliza racheta antiradar americană AGM-88 HARM

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

După alocarea a 1 miliard de dolari în urmă cu două săptămâni, Statele Unite au anunțat, la 19 august, un nou ajutor militar de 775 de milioane de dolari pentru Ucraina. Aceasta va consta în livrarea către forțele ucrainene de muniție pentru sistemul de artilerie M142 HIMARS [High Mobility Artillery Rocket System], 16 obuziere de 105 mm [cu tot 36.000 de obuze], 15 drone ScanEagle, 40 de vehicule MRAP [Mine Resistant Ambush Protected] MaxxPro pentru deminare, 50 de Humvee și peste 2.500 de rachete antitanc [dintre care 1.500 TOW și 1.000 Javelin].

Cu toate acestea, pentru prima dată de când oferă detalii cu privire la echipamentele şi armele pe care le oferă pentru Ucraina în fiecare anunț de acest gen, Pentagonul a menționat livrarea de rachete antiradar AGM-88 "HARM", utilizate în principal pentru a distruge radarele adverse.

Armata ucraineană le-a folosit recent, deși nu este clar cum, deoarece avioanele de vânătoare de concepție sovietică [sau rusă] nu sunt capabile să le folosească. Sau cel puțin așa se credea....!

Într-adevăr, în lista pe care tocmai a publicat-o, Pentagonul indică faptul că rachetele AGM-88 "HARM" destinate Ucrainei vor fi "integrate pe avioanele ucrainene pentru a căuta și distruge radarele rusești".

În cadrul unei conferințe de presă după anunțarea noului ajutor, un oficial al Pentagonului a oferit mai multe detalii. Aeronavă pe care ei [ucrainenii] au integrat AGM-88 HARM este MiG-ul", a spus el.

Pentru a fi mai clar, este vorba de MiG-29 "Fulcrum", din care 51 de avioane erau încă în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainene, înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina. Conform informaţiilor disponibile până la acest moment, de la începutul agresiunii militare ruse, Ucraina ar fi pierdu cel puțin 14 avioane MiG-29, dintre care două pe 14 și 15 august.

"Am stabilit" că integrarea AGM-88 HARM pe MiG-29 "este fezabilă din punct de vedere tehnic", a declarat oficialul Pentagonului. Așa că, a continuat el, "le-am oferit această capacitate'' de luptă. Deci aceasta este de fapt a doua tranșă de rachete HARM pe care o livrează Statele Unite către Ucraina.

În ceea ce privește capacitățile aeriene ucrainene, "ne-am concentrat asupra modului în care putem îmbunătăți flota lor de aeronave existentă. Aici intervin rachetele HARM, care le oferă un avantaj suplimentar. De asemenea, am achiziționat mii de piese de schimb pentru MiG-urile ucrainene, din întreaga lume", a explicat oficialul de la Pentagon.

Având în vedere pierderile înregistrate de armata ucraineană, la capitolul avioane de luptă, menținerea pregătirii operaționale a avioanelor MiG-29 este o chestiune crucială, mai ales că acestea sunt folosite intens pentru a face față forțelor aeriene rusești - și, prin urmare, acum și pentru misiuni de suprimare a apărării aeriene .

Până în prezent, planurile de a livra către Ucraina avioane MiG-29 aflate încă în dotarea unor forţe aeriene din statele membre NATO, nu au fost finalizate. Recent, ministrul slovac al apărării, Yaroslav Nag, a declarat, pe 13.08.2022, că Bratislava intenționează să transfere avioanele de vânătoare de tip MiG-29AS către Ucraina.

Potrivit precizărilor acestuia, până la sfârșitul lunii august, avioanele de vânătoare vor fi scoase din serviciu, după care vor fi livrate părții ucrainene. Acesta nu a menționat numărul de avioane care urmează să fie transferate la Kiev.

După anumite date, Forțele Aeriene ale Slovaciei dispun de 12 avioane de vânătoare de tip MiG-29, din care două aeronave sunt de antrenament.

În același timp, nici starea avioanelor nu este cunoscută. Există informații care spun că cel puțin jumătate sunt pregătite pentru luptă.

Pentru protejarea spațiului aerian al țării, Bratislava mizează pe ajutorul Cehiei și Poloniei, cu care negociază de câteva luni. Cehia este dotată cu avioane de vânătoare JAS-39C Gripen, iar Polonia folosește aeronave F-16C.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel