Turcia testează sistemul rusesc S-400 cu avioane F-16 și blochează planurile defensive ale NATO pentru țările baltice

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Viitorul summit NATO, care se va ține la Londra, în perioada 1-3 decembrie, va fi un prilej, cel puțin teoretic, ca aliații să pună cărțile pe masă și să-și explice dezacordurile apărute în ultimul timp în interiorul Alianţei.

Există o probabil destul de mare că președintele SUA, Donald Trump, va critica iar cheltuielile aliaților pentru apărare, pe care le estimează prea mici în cazul unor țări membre, cu Germania în frunte. De asemenea, este mai mult ca sigur că omologului său francez, Emmanuel Macron va fi criticat pentru afirmația șocantă că NATO se află „în moarte cerebrală", după ce a denunțat atitudinea Statelor Unite și a Turciei în Siria. Sau că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va încerca să pledeze în favoarea consolidării legăturii transatlantice și să sublinieze în același timp că Uniunea Europeană nu are mijloacele să se apere singură, potrivit Opex 360.

Este de așteptat și ca Turcia să fie scoasă la tablă din cauza operațiunilor sale militare împotriva milițiilor kurde siriene (YPG) în nordul Siriei, de pe urma cărora ISIS a profitat, dar și din cauza achiziției de către Ankara a sistemelor antiaeriene rusești S-400.

Deja Turcia (țară NATO) a fost exclusă de SUA(țară NATO) din programul doritului avion de luptă american F-35 după ce a cumpărat rachetele sol-aer ale lui Putin. Și, potrivit rușilor, va mai cumpăra.

„Cerem menținerea unei atitudini deschise dar exigente față de Turcia, care-și păstrează locul în sânul NATO", a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly. „Nimeni nu împinge Turcia în afara Alianței Nord Atlantice", a adăugat ea.

Însă, membrii NATO „au un anumit număr de îndatoriri" iar Ankara „ a luat o poziție unilaterală, fără a consulta pe nimeni, în special pe aliații NATO, subminând lupta împotriva terorismului în Siria și în Irak", a precizat Parly.

„Această intervenție nu favorizează interesele de securitate ale europenilor și nu respectă litera și spiritul Tratatului de la Washington. După întâlnirea miniștrilor apărării de la Bruxelles, este important ca toate acestea să fie reexaminate într-un cadru strategic: acest lucru se va realiza'', a avertizat ea.

Guvernoratul Ankarei a anunţat duminică, într-un comunicat, că avioane militare - inclusiv F-16 - urmau să survoleze capitala luni şi marţi "la joasă altitudine", în cadrul unor "teste ale unui sistem de apărare antiaeriană", fără să facă alte precizări.

Cotidianul proguvernamental turc Milliyet dezvăluia luni faptul că aceste zboruri vizează, în realitate, testarea radarelor bateriilor de tip S-400, un sistem rus de apărare antiaeriană şi antirachetă achiziţionat de turci, spre marea nemulţumire a partenerilor lor din cadrul NATO.

Turcia nu susține apărarea colectivă a țărilor baltice și Poloniei în fața unei agresiuni a Rusiei

Turcia refuză să susţină planuri de apărare colectivă pregătite de NATO cu privire la ţările baltice şi Polonia, atât timp cât Alianţa Nord-Atlantică nu o susţine politic mai apăsat în lupta pe care o poartă împotriva combatanţilor kurzi în nordul Siriei, au declarat patru surse din cadrul blocului militar occidental pentru Reuters. Or, fără un acord al Turciei, aceste planuri vor fi dificil de pus în practică. „Turcii i-au luat ostatici pe europeni în această privință, blocând aprobarea acestor planuri militare câtă vreme nu vor obține concesii", a rezumat una din sursele citate.

Este un „comportament destabilizator”, a argumentat o a doua sursă. Și, desigur, acest lucru nu poate decât să încânte Rusia.

În ceea ce privește apropierea dintre Ankara și Moscova, care ar putea ajunge până la achiziționarea de avioane de vânătoare ruse Su-35 Flanker E pentru nevoile forței aeriene turce, Statele Unite ar trebui să pună problema achiziționarea sistemelor S-400 pe masă la acest viitor summit NATO. Mai ales că, potrivit presei turce, Ankara a început să-și testeze bateriile S-400 cu aeronave F-16, achiziționate de la producătorul american Lockheed-Martin.

Fără îndoială, americanii ar fi preferat ca aceste teste să fie realizate cu avioane F-4 Phantom, un aparat care nu mai este folosit de aliatul NATO, decât cu F-16, folosit la ora actuală de aliați și care va intra în softurile sistemelor S-400.

„Este îngrijorător", a estimat Mike Pompeo, șeful diplomației americane, în cadrul unei conferințe de presă. „Rămânem încrezători și vom vorbi cu turcii pentru a încerca să găsim o cale de ieșire. Nu vreau să avansez despre ceea ce poate face președintele (Trump) sau nu. Dar am exprimat guvernului turc dorința noastră de a-l vedea că se îndepărtează clar de operaționalizarea completă a sistemelor S-400'', a mai precizat acesta.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel